Free WiFi в община Исперих

Община Исперих успешно се включи в надпреварата за получаване на ваучер в размер на 15 000 евро от Европейската комисия. В схемата WiFi4EU имаха възможност да участват органи от публичния сектор на държавите от Европейския съюз и участващите страни от ЕИП – Норвегия и Исландия.

Общо 215 български общини успешно са подали кандидатурите си в обявения през ноември конкурс. Класираните 113 победители са успели да кандидатстват в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и са се преборили с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати от цяла Европа.

YouTube

Основният принцип за избор е „пръв кандидатствал – пръв спечелил“. Българските местни власти ще получат финансиране в размер на 1 695 000 евро, което е приблизително 4.04% от бюджета на инициативата.

Общият брой на финансираните общини на европейско ниво е 2 800. Всички регистрирани ще станат част от общността на WiFi4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта.

Инициативата WiFi4EU е предназначена за граждани и посетители на ЕС, които ще имат безплатен достъп до безжичен интернет на обществени места, като паркове, площади, обществени сгради, библиотеки или здравни центрове на територията на Съюза. Wi-Fi точките за достъп могат да бъдат инсталирани от общината и дружеството за инсталиране на WiFi, като се използва ваучера от ЕС. ЕС ще финансира разходите за оборудване и инсталиране на точките за достъп до безжичен интернет, а община Исперих ще плаща за осигуряването на интернет връзка (абонамент за интернет), поддръжката и експлоатацията на оборудването за период от поне 3 години.

Основната цел на Европейската инициатива WiFi4EU е не само да свързва хората, но и да подпомага културния и историческия обмен на информация. По този начин всички регистрирани общини в платформата ще станат част от една общност и ще бъдат свързани с останалите участници в мащабния проект. Още по-голямата и дългосрочна цел на ЕС е чрез подобряването на интернет връзката да се стимулират услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране и видео обажданията.

Списък на местата за предоставяне на безплатен WiFi достъп по проект WiFi4EU в града са:
– Площадът около паметника „Хан Аспарух“;
– Парк „Владимир Друмев“;
– Градски парк;
– Градинката до „Бизнес център Исперих“
– Дворът на“МБАЛ – Исперих“ ЕООД;
– Общински пазар;
– Градинката до „Бавария“на ул. „Васил Левски“;
– Дворът на ОУ „Васил Априлов“;
– Дворът на ПГ „Васил Левски“;
– Дворът на ОУ „Христо Ботев“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

dm petroleum

Върни се горе