Електроразпределение Север инвестира 1 милион лева в птицезащитни устройства

Следвайки своята политика за подкрепа опазването на биоразнообразието, всяка година Електроразпределение Север предприема мерки за защита живота на птиците при кацане или гнездене по съоръженията от електроразпределителната мрежа в Североизточна България. През следващите 3 години дружеството планира да инвестира 1 милион лева в обезопасяване на въздушни електропроводи и опазване популацията на пернатите видове. През този сезон предстои ЕРП Север да постави нови 1250 защитни устройства и 100 платформи преди пролетната миграция на птиците.
Електрическите стълбове и проводници са място, което птиците често използват за почивка по време на прелета. За да запазят живота на пернатите, специализираните екипи монтират по стоманобетонните стълбове предпазни маншони, които не позволяват възникване на късо съединение при допира на крилете с проводниците.

Поставянето на птицебрани е друга надеждна мярка за обезопасяване на електропроводите. Приспособленията пречат на пернатите да кацат по стоманорешетъчните стълбовете и по този начин ги предпазват от попадане под напрежение. Изработени са от изолационен материал и имат сферични накрайници, благодарение на които крайниците на птиците не се нараняват при опит за кацане.

Електрическите стълбове са едно от най-предпочитаните места за гнездене от щъркеловите двойки. Натрупването на сухи клони и други лесно запалими материали създава условия за възникване на пожари и загиване на новоизлюпените птици. За да запази популацията на защитения вид, ЕРП Север монтира платформи, чрез които се повдигат и обезопасяват домовете на щъркеловите семейства.

През последните години Електроразпределение Север монтира над 5 хиляди птицезащитни устройства и 500 платформи за щъркелови гнезда. Близо 400 стълба бяха изолирани и обезопасени. Поради склонността на птиците да изменят прелетния си маршрут, обезопасителните дейности на електроразпределителните дружества са ежегоден процес, който протича през периода преди пролетната и след есенната миграция.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе