Музеите в страната отварят врати за ученици в деня след вота

Националните и регионалните музеи в страната ще бъдат отворени за организирани ученически посещения на 28 октомври, понеделник. Част от тях ще бъдат със свободен вход, а в други таксите ще са минимални. В деня след вота децата ще могат да разгледат безплатно музеите и Ботаническата градина към Българската академия на науките, както и институтите й. От Сдружението на общините ще препоръчат да се определят символични такси за посещение на общинските културни институции. За това се разбраха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на културата Боил Банов, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Денят след вота за местна власт е обявен за неучебен, но присъствен за учениците и учителите от училищата, в които има избирателни секции. Ръководствата им могат да организират спортни прояви, дейности по интереси, посещения на музеи, галерии, театри или други културни институции, както и на фирми и предприятия с цел кариерно ориентиране на децата. Директорите имат право да изберат и да се провежда нормален учебен процес.

YouTube

В понеделник учениците може да посетят общинските културни институции като галерии, театри, библиотеки, читалища, както и националните и регионалните музеи. Отворени за ученически групи ще са още Националният природонаучен музей, Археологическият, Етнографският и Антропологичният музей към БАН, Националната лаборатория по компютърна вирусология и част от институтите на Академията.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе