Смартфонът ни прави по-глупави

Учени са установили, че само присъствието на смартфон може да засегне когнитивния капацитет на човек.

Няма никакво значение дали апаратът е на безшумен режим, нито дали е включен или изключен. За да не Ви вреди, трябва да бъде далеч от Вас.

YouTube

Данните на изследователите показват недвусмислено, че когато хората са били със своите смартфони, техните когнитивни способности са намалели. 

“Наблюдава се ясно изразена линейна зависимост, която показва, че колкото по-забележим става телефонът, толкова повече намалява когнитивният капацитет на собственика му. Съзнанието Ви не мисли за апарата, но процесът, при който си налагате да не разсъждавате за нещо, използва (понякога значителна) част от Вашите интелектуални ресурси. Реално това е източване на мозъчна мощ (brain drain)”, обяснява д-р Ейдриън Уорд, водещ автор на изследването.

Хората, които са държали смартфоните в другата стая или дори по-надалеч, са се представяли по-добре на когнитивните тестове. Учените са експериментирали с всякакви вариации, за да проверят ефектите – телефон с екран нагоре или надолу; изключен или включен телефон. Но в нито един от тези експерименти не е имало разлика. Ако смартфонът е до собственика си, той намалява умствения му капацитет.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе