Димитровден е!

Днес православната църква чества паметта на свети Димитър Солунски. Според легендата св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се сипят снежинки. 

Според народните вярвания от Димитровден започва зимата. Прибират се ралата на сухо, редят се дървата за зимата, очакват се първите снегове.

YouTube

Светецът е роден през 3в. в гр. Солун, а баща му е тогавашният градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит. Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влизат в килията му и го убиват с копие по време на молитва. Името му се свързва с множество чудеса и изцеления, заради което е сред най-почитаните светии, особено на Балканите. Приема се за покровтиел на град Солун и на славянските народи.

По Димитровден се познава какви ще са предстоящата зима и новата година. Ако месечината е пълна – пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърлят в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смята, че зимата ще е дълга, тежка и студена. Характерно е и обредното гадаене по първия гост, стъпил в дома – добър и заможен ли е гостът, такава ще е и годината.

Като предвестник на зимата и студа, св. Димитър се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници. 

На днешния ден празнуват всички с имената Димитър, Димитрина, Митко, Митьо, Димо, Димчо, Димка, Димaна, Димислава, Димитрия, Деметра, Дима, Димчо, Митра, Митка, Митрана, Мита, Диян/а, Диан/a.

Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе