Днес е Мишкин ден

На 27 октомври църквата почита Свети мъченик Нестор. В иконите обикновено се изобразява като млад мъж с копие в ръка. В много краища на България се нарича Мишкин ден (Мишин ден, Нистор, Разпущене).

Житието на свети Нестор е свързано с това на свети Димитър. Историята разказва, че Димитрий бил хвърлен в тъмницата на Солун, заради проповядване на християнство. Младият Нестор бил негов ревностен последовател. Царят Максимиан устройвал гладиаторски игри, в които прочут борец Лий се биел с християните, след което ги хвърлял отвисоко върху копия, обричайки ги на мъчителна смърт. Подкрепен за желанието си от Димитрий, Нестор решил да се изправи срещу великана Лий, който впоследствие умъртвява. Ядосан обаче, Максимиан заповядал да посекат с меч Нестор, а Димитрий да бъде пронизан с копие в килията си.

YouTube

Според една от легендите, когато Нестор промушил с копие корема на боеца Лий от там изскочили за първи път мишките. Друга легенда пък казва, че мишките се пръкналия на белия свят от самия дявол, когато влязъл в църква и помирисал тамян.

По традиция на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазвала с кал или тор огнището и пода на зимника. Ритуално друга жена я питала „Какво правиш?“, а първата отговарята три пъти с думите: „Мажа очите и устата на мишките“.

На Мишкин ден жените не бива да шият, „за да не ядат мишките посевите с острите си зъби“. Още, на този ден думата „мишка“ не се изговаря, за да не мислят гризачите, че ги канят у дома. Не се бъркало и брашно, нито се давало на заем, не се ползвали остри инструменти – брадви, ножици, нож, куки, за да не пакостят мишки къщата през зимата.

Днес имен ден празнуват хора с името Нестор.

Честито!

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе