Детските книги, които всяко дете трябва да прочете

Малкият принц

„Малкият принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери вече десетилетия наред продължава да бъде сред най-обичаните детски книги на френски език. Книгата е публикувана във времена, в които хората нямат време да мислят за красота. Тогава светът живее в ужаса на Втората световна война, но един автор просто решава да се противопостави на действителността и създава една красива история – за русокосото малко момче, наречено Малкият принц.

Всички знаят историята за Малкия принц. След самолетна катастрофа, разказвачът попада в пустинята Сахара, където среща младо момче, принц, което живее на своята „планета“ – астероид, голям колкото къща. Принцът го кара да му нарисува овца, но не можейки да направи това, той рисува друга картина – боа нагълтала слон. Принцът настоява за овца, а авторът след като не успява, му рисува кутия и му казва, че овцата почива вътре. Принцът харесва картината и твърди, че може да „види“ овцата в кутията.

YouTube

Той се доверява на новия си приятел и му разказва за планетата му, на която има 3 вулкана и една роза, за която той се грижи. На планетата му постоянно растат баобабовите дървета, които могат да разрушат света му, ако пораснат, но розата го брани.

Сюжетът се развива около това, как, изучавайки и съседни планети, Малкият принц се среща с различни персонажи, задава своите въпроси и научава простите истини и неща от живота, които се оказват обаче най-съществени.

Чарли и шоколадовата фабрика

Чарли Бъкет е обикновено бедно момче, което живее заедно с родителите си и своите баба и дядо в малка къщичка в покрайнините на града. Като всяко дете, Чарли много обича шоколад, но получава малко блокче единствено на рождения си ден. По ирония на съдбата, пътят за училището на Чарли минава покрай най-голямата и прочутата в целия свят шоколадова фабрика и мечтата на малкото момче е да влезе вътре.

Собственикът на фабриката се казва Уили Уонка. Той сам измисля своите многобройни шоколадови десерти и фантастични лакомства като сладолед, който не се топи, дъвка, която не губи аромата си и т.н. Сред работниците обаче има шпиони и те издават рецептите на конкурентите, което принуждава Уонка да затвори фабриката. След известно време тя отново започва работа, но вратите й са заключени. Един ден Уили Уонка прави неочаквана лотария: пет златни билети, които са скрити под опаковката на пет шоколада, ще дадат възможност на пет деца (заедно с някой от семейството им) да посетят фабриката. Освен това за тях ще има бонбони и шоколад до края на живота им. Това води до небивал интерес към шоколадите. Първите четири билета са намерени бързо, а петият попада в Чарли, който отива във фабриката с дядо Джо.

Четирите деца, които са на посещение се държат много лошо и сред куп премеждия са изгонени. Остава само Чарли, а Уонка разкрива, че целта на лотарията е била да избере свой наследник, когото да обучи да управлява фабриката. Кой ще е това? Разберете като прочетете книгата.

Хари Потър

Превод на 73 езика, продадени над 500 милиона екземпляра по света. Това са само малка част от фактите, които стоят зад една от най-продаваните в историята книги – Хари Потър. Британската писателка Джоан Роулинг ни разкрива света на младия магьосник Хари Потър и неговите приятели Хърмаяни Грейнджър и Рон Уизли, които учат в училището за магия и вълшебство „Хогуортс“. Историята се развива около борбата на Хари срещу убиеца на неговите родители – черния магьосник Лорд Волдемор, който иска да се сдобие с върховна власт над света на магьосниците.

Историята на Хари Потър се оказва толкова успешна и пленяваща, че авторката, която започва да пише първата книга под формата на кратък разказ, в крайна сметка написва 7 книги.

Мери Попинс

Книгите за ексцентричната и суетна Мери Попинз са четиво, до което трябва да се докосне всяко дете. Добра вълшебница и строга гувернантка на четири английски деца, Мери е малко чудновата, отначало може да ви се стори прекалено остра, пряма и дори сурова. А фактът, че обичат всички – не само Джейн, Майкъл, Джон и Барбара, за които се грижи, а и всички деца, е показателен колко пленителна е тя. Благодарение на Мери Попинз, децата изживяват невероятни приключения, а авторката й – Памела Травърз получава световна слава.

Тайната градина

Две деца, малка червеношийка, малко тъга и много чудеса. Това е общо взето сюжетът около книгата „Тайната градина“. В нея се разказва за Мери Ленъкс, малко момиче, което идва в Йоркшир от Индия. Наскоро тя е загубила родителите си и се чувства самотна и тъжна. Мери живее в огромен замък със заключени врати. Един ден тя намира там своя братовчед Колин, който е болен. Двете деца се впускат в приключения, в които разбират, че за да имаш приятели трябва да си мил с другите и да уважаваш чувствата им. Те се сприятеляват с малка червеношийка, която им показва вратата на тайната градина. В сюжета влизат градинаря, прислужницата и едно момче на име Дикън, с които децата опознават природата и започват да гледат на света през магията на оживената тайна градина.

Алиса в страната на чудесата

Луис Карол ни пренася в един приказен свят с „Алиса в Страната на чудесата“. Книгата разказва за малко момиченце, което преследва говорещ бял заек и попада в напълно объркан свят, пълен с фантастични персонажи. Забавна, хаотична и заинтригуваща, “Алиса в страната на чудесата” може да пренесе читателя в чудатия свят изпълнен с интересни уроци за живота.

Хобитът

Билбо Бегинс пътешества през Средната земя, придружаван от група джуджета и от магьосникът Гандалф. Целта на пътуването е да върне на джуджетата тяхното кралство и съкровището им, които са откраднати от дракона Смог. Няма как да сбъркате стила на легендарния Д.Р. Толкин. Книгата е прелюдия към историята в книгите от “Властелинът на пръстените”, а в нея авторът говори за герои и места, които играят важна роля в сътворените от него легенди. Приказка, роман, книга, легенда, това е сред най – запленяващите книги, които трябва да бъде част от всяка библиотека с детска литература.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе