Кои храни активират мозъка

Американски невролози проведоха интересно изследване, по време на което се стигна до извода, че някои продукти може да активират интелектуалните способности на човека.

Пред любителите на спазването на диети ще възникне сложна дилема. Те ще трябва да избират между здравословно хранене и подобряване на интелектуалните способности. Защо? Тъй като мозъкът се стимулира от мазна храна.

YouTube

Изследователите от университета в Илинойс, които са в основата на експеримента, са доказали, че хората, при които се наблюдава високо ниво на мононенаситените мастни киселини в кръвта, се отличават с по-хармонична дорзална система на главния мозък. Във връзка с това при тях се подобряват познавателните способности.

Учените казват, че интелектът е свързан с дорзалната система, която играе роля при изпълнението на действия, изискващи концентрация и внимание.

Общото ниво на интелекта се определя от ефективността на дорзалната мрежа. Мононенаситените мастни киселини се оказаха в тясна връзка с дорзалната система на вниманието, а също и с това колко оптимално работи тя, отбелязва един от авторите на проекта Арън Барби.

Учените смятат, че нивото на мононенаситерите мастни киселини в кръвта се определя на първо място от това какви храни присъстват в менюто на човека. В частност изследователите са стигнали до извода, че с по-високи интелектуални способности се отличават хората, консумиращи храни, богати на полезни мазнини.

Към тези продукти принадлежат зехтин, ядки, авокадо.

В тях се съдържат мастни киселини, които може да окажат влияние върху умствените способности на човека.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе