Тайните за перфектно тяло през зимата

Жрижите, които се полагат за фигурата през студените месеци всъщност са много по-различни от тези, които работят през пролетта и лятото.

Затова и често се случва така, че облечени в по-дебели дрехи през зимата трупаме килограми без да разберем. Тъй като често не променяме режима си, когато стане по-хладно, тялото ни започва да страда – чувстваме се отпаднали, непрекъснато сме гладни и дебелеем.

YouTube

Истината е, че можете да прочистите тялото си, да повишите нивата на енергия и дори да свалите килограми дори и през зимата.

Най-популярните диети и детокс режими включват прясно изцедени сокове и много сурови плодове и зеленчуци, които всъщност имат охлаждащ ефект за тялото през зимните месеци. Затова и не е добре да ги прилагате, когато е студено. 

През зимните месеци липсва светлина, а енергийният кръговрат се осъществява по-бавно. Липсата на енергия се дължи и на факта, че през зимата приемаме по-малко свежи продукти, които са загубили голяма част от минералите и витамините си. Поради забавеният енергиен поток, липсата на достатъчно физическа активност и липсата на свежи продукти, в организма се натрупват повече токсични вещества. Освен това през студения сезон организмът е принуден да произвежда и да изразходва повече топлина. Затова е важно да имаме здрава храносмилателна система, която се справя лесно с храни, които дават повече енергия – по-мазни и сладки. Неслучайно през зимата ни се хапват топли супи, сготвена храна и мазнини, които защитават органите ни от охлаждане.

Според традиционната китайска медицина през различните сезони са активни различни органи – през зимата – това са бъбреците и пикочния мехур.

Мислете за бъбреците като за филтри за детоксикация. Те всъщност поддържат постоянния химичен състав на телесните течности. Те филтрират кръвната плазма, отделят чрез урината ненужните вещества и насочват обратно към клетките необходимите за организма вода, електролити и хранителни вещества. Бъбреците имат най-висока активност между 17 и 19 часа и през цялата нощ. Много е важно през студените месеци да се приемаме много вода, защото иначе бъбреците не функционират правилно. Недостатъчното количество течности принуждават организма да насочва наличното количество „по спешност“, за да снабди с предимство активно функциониращите органи в момента.

Липсата на достатъчно течности съответно води до неефективно изчистване от токсини, което най-напред се проявява в мозъка. Да, ако забележите че мисловният ви процес става бавен и затруднен, а мислите ви са неясни – то това е първият сигнал, че сте дехидратирани. Препоръчва се прием от минимум 2 литра пречистена вода на ден.

Имайте предвид, че бъбреците изпълняват близо 500 функции и работят на по-висока от общата телесна температура. Затова не допускайте те да се охладят, дори и за момент, не ходете боси и се обличайте добре. Дори незначително спадане на температурата в бъбреците понижава тяхната работоспособност. Ако организмът не може да се детоксикира добре, също е възможно да качите килограми, които всъщност представляват неизчистените вещества от тялото, които в някои случаи могат да се равняват дори на килограми. Имайте предвид, че чаят кафето, прясното мляко и плодовите сокове не детоксисират бъбреците, така че освен тях трябва да приемате и достатъчно количество чиста питейна вода. 

Най-добре приемайте чай за бъбреци и пикочен мехур между 17 и 18 ч. Пикочният мехур пък функционира с максимална активност между 15 и 17 ч. В този период се отделя най-много урина. Така че е препоръчително, от сутринта до 15 часа да сте изпили по-голямото количество течност за деня. Това се отразява положително на изхвърлянето на водата от организма и съответно на теглото ни. 

Още няколко полезни съвета:

– Хапвайте топла храна – през зимата заложете на супи и леки готвени ястия. В никакъв случай не хапвайте сурови зеленчуци за вечеря, а приема на плодове прекратете след 15 ч. Фокусирайте се върху сезонните продукти, които са характерни за българските ширини, така ще сте сигурни, че те са максимално пресни и са запазили максимума от хранителните си вещества.

Не забравяйте и затоплящите подправки, които освен че правят много вкусни ястията, затоплят и организма. Ако обичате люто, не забравяйте да хапвате и люти чушки, например. Те са естествен дезинфектант за организма. Не забравяйте и домашното кисело зеле и туршии, те съдържат млечно-кисели бактерии, които увеличават многократно хранителните свойства на ястията. Те подобряват способността на организма да абсорбира протеини и минерали, по-специално калций, желязо, цинк, магнезий, фосфор и мед.

– Изберете полезните мазнини – тялото се нуждае от точните мазнини, които му помагат да абсорбира важни хранителни вещества. Полезните мазнини помагат на организма ви да усвои витамините А, D и E, които са от особена важност за здрава нервна система. Това означава, че когато ядете от тях настроението ще се повиши. Опитайте с маслини, зехтин, бадеми, авокадо, сьомга, орехи, ленено семе и кокосово масло. 

– Заложете на полезни сладости – те ще задоволят желанието за нещо сладичко, дават енергия и не носят излишни килограми. Това са десерти приготвени с тиква, сладък картоф или сурови десерти приготвени с естествени съставки и с полезни подсладители като мед и фурми, например. 

– Превключи на зимен режим – когато времето е навън е студено, а денят става все по-къс, телата ни имат нужда от повече сън, а метаболизмът се забавя. Затова спете повече през ранните тъмни часове и ставайте възможно най-рано, за да хванете възможно най-много слънчеви часове. Слънчевата светлина има положителен ефект върху цялото тяло, включително и върху цикъла ни на спане. Повече сън преди полунощ, особено през зимата, ще поддържа настроението положително и ще прекрати похапването късно вечер.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе