Състоя се кръгла маса на стоматолози от област Разград

Днес, 8 ноември 2019 г., заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов взе участие в организираната от Българския зъболекарски съюз и ръководството на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години в Република България кръгла маса на тема „Профилактика на стоматологични заболявания при деца от 0 до 18 г.”.
Форумът се провежда за трети път в град Разград, след организираните през 2012 и 2017 г. кръгли маси.

YouTube

Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години в Република България е приета от Министерски съвет и е програма на Министерството на здравеопазването, която се подкрепя активно от Министерството на науката и образованието и Българския зъболекарски съюз (БЗС). В рамките на Програмата се извършва безплатна силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на деца от 5 до 8-годишна възраст. Силантите са дентални материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на постоянните зъби и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой. Поставянето на силанти намалява в много голяма степен появата на кариеси и води до подобряване здравето на децата.
Г-н Драганов оцени високо постиженията при реализацията на Програмата в област Разград и обяви готовност за подкрепа от страна на Областна администрация Разград за популяризирането й.

Целта на събитието е популяризиране на практиката за силинизиране и отчитане на постиженията при реализацията на Програмата в област Разград.
Официални гости на събитието бяха д-р Виктория Жекова – национален координатор на Програмата, д-р Борислав Миланов – главен секретар на БЗС и д-р Светослав Гачев – заместник-председател на БЗС и активен член на екипа за изпълнение на Програмата.

Кръглата маса беше открита от д-р Теменуга Ангелова – регионален координатор на Програмата за област Разград.

Д-р Жекова направи презентация, в която представи основните аспекти на Програмата и посочи данни за изпълнението й в област Разград. Процедурата по силанизиране в областта ни се извършва в стоматологични кабинети в общините Разград, Исперих и Кубрат. От стартирането на програмата в област Разград са силанизирани 2746 деца, с което областта ни се нарежда сред районите с добри постижения. Стоматолозите, които извършват услугата в нашата област са се увеличили от 3 на 9.

С изказвания се включиха д-р Миланов, д-р Гечев и стоматолози от областта ни.
В събитието взеха участие представители на Регионалната здравна инспекция, Районната здравно-осигурителна каса, Регионалното управление на образованието, лекари по дентална медицина, учители и граждани.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе