Турция е на второ място в света по износ на сериали

Турция се нарежда на второ място в света след САЩ по износ на телевизионни сериали, по данни на разпространителите.

По онлайн износ тя заема място след най-големите износителки – Великобритания, САЩ, Франция и Германия. Турските сериали се гледат от над 700 милиона зрители от Русия до Китай, от Корея до Латинска Америка.

YouTube

Наред с тюркоезичните републики, турските сериали заемат водещо място в рейтингите на балканските и европейските страни като България, Албания, Полша, Сърбия, Унгария, Чили, Мексико, Аржентина и други.

През 2023 г. Турция планира да постигне един милиард долара приход от износа на сериали и филми. Началото на износа на турските сериали се слага през 1981 г. с първия сериал „Забраненият плод“, който е продаден във Франция.

Първенството в рейтинга на турските сериали държи „Великолепният век“ с Халит Ергенч и Мерйем Узерли, който е гледан досега от над 500 милиона зрители по цял свят, включително и в Япония.

Личности от различни сектори – като се започне от политици и се стигне до футболистите са фенове на турските сериали. Привлекателни особено за младите хора и голямо улеснение е фактът, че се излъчват и в интернет – в YouTube и Netflix.

Броят на зрителите на турските сериали в интернет надхвърля 150 милиона души в над 190 страни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе