Изложба от творби на Стоян Цанев в Художествената галерия

Тази вечер бе откриването на изложба от графики и рисунки на известния български художник Стоян Цанев. 

80-те творби са подредени в две зали на Художествената галерия „Проф. Илия Петров” в Разград, те са предимно от фондовете на галериите във Варна, Добрич и Силистра, а три от картините са собственост на разградската галерия – те са от изложба „Лудогорие” от 1980г. Експозицията може да бъдат видяна до 11 декември.

YouTube

Изложбата бе открита от директора на ХГ ”Проф. Илия Петров” – Тодор Тодоров. Той представи Стоян Цанев като един от най-виталните съвременни български творци заедно с Георги Чапкънов. Тодоров анонсира, че разградската галерия подготвя изложба на Чапкънов.

Стоян Цанев е завършил Художествена академия в Полша, представя свои творби в Западна Европа, след което се прибира в родния Бургас, където живее до смъртта си в началото на тази година. Носител е на множество награди от биеналета в целия свят.

Заместник областният управител на област Разград Евгени Драганов бе гост на събитието. Сред посетителите на изложбата бе и 17-годишната Шенай Мехмедова от ПГХТБТ ”Мария Кюри”-Разград. Покана да разгледа експозицията тя получи от Евгени Драганов след откриването вчера на изложба от нейни творби в гимназията, в която учи. Г-н Драганов запозна младата художничка с утвърдените разградски творци, които й дадоха съвети за нейното творческо развитие.

 

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе