Виното гони болките в гърлото

Няма нищо по-хубаво от това да се приберете вечер на топло и да си сипете чаша вино. Дали ще го споделите с приятели или ще си го пиете сами, трябва ви само една чаша, за да се сгреете и да подобрите настроението си.

Според последните проучвания, пиенето на червено вино е полезно за здравето на сърцето. Но ако се върнем назад във времето, ще открием, че още през 1988 г. сомелиери открили, че консумацията на вино може да убие микроби в устната кухина, причиняващи болки в гърлото и плака по зъбите.

YouTube

Данните от проучването, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, доказва, че виното, бирата, обезмасленото мляко и някои газирани напитки, имат антибактериални свойства.

Във виното има най-малко количество живи бактерии след два дни, което означава, че може да действа като дезинфектант и бактериите не могат да оцелеят в него.

Изследователите откриват през 2019 г., че киселинността и концентрацията на алкохол във виното не са отговорни за антибактериалните свойства, както смятат сомелиерите преди години. Те откриват, че това се дължи на органични съединения, намиращи се както в червеното, така и в бялото вино.

Екипът изолирал млечна, ябълчена и винена киселина за целите на проучването. След неутрализиране на тяхната киселинност, специалистите успяват да убият 99,9 процента от бактериите и микробите, които водят до появата на болки в гърлото и образуването на зъбна плака.

„Пиенето на вино има устойчив антибактериален ефект“, казват авторите на изследването, но уточняват, че червеното е по-полезно от бялото.

Източник: Агенция Кросс, цитиран от moreto.net

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе