Днес почитаме Св. Климент Охридски

Свети Климент Охридски е средновековен български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа.

Св. Климент е един от учениците на светите братя Кирил и Методий. Той участва в тяхната великоморавска мисия. След смъртта на Кирил (869 г.), той придружава Методий от Рим до Панония и Великоморавия, а след неговата смърт (885) заедно с Горазд застава начело на борбата против немското католическо духовенство.

YouTube

Принуден да напусне пределите на двете западнославянски княжества, заедно с Наум, Горазд, Сава и Ангеларий се отправя на изток и през Белград пристига в България. Тук бива посрещнат много радушно от княз Борис I и изпратен за учител в югозападните български земи. Установил се в Охрид (откъдето е наречен и Охридски) и създал Охридската книжовна школа. В рамките на 7 години Климент Охридски успява да подготви 3 500 ученици.

Климент Охридски е създател на кирилицата, както и на пространните жития на Кирил и Методий. В книжовното му дело се включват и около 75 поучителни и похвални слова. Православната църква го почита като един от светите Седмочисленици.

Днес най-старото висше училище в България носи името му – Софийският университет.

Имен ден днес празнуват: Климент и Климентина.

От латински името Климент (латинското clemens) означава милостив.

Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе