Солени такси и данъци оскъпиха покупката на кола на старо

Снимка: Данче Бозаджиева

Покупката на автомобил на старо рязко е поскъпнала през последните месеци. Но причината не е вдигане на цената на автомобилите, а чувствително покачване на нотариалните такси и дължимия общински данък. От лятото насам при изповядване на сделки с МПС нотариусите отказват да приемат удостоверения за застрахователна стойност, издадени от брокери. Признават се единствено оценки, извършени от застрахователни компании, а те са чувствително по-високи от сумите, определяни доскоро от брокерите. За това се оплакаха граждани, сблъскали се с проблема.

Потърпевши от новите правила разказват, че застрахователи дават оценки в пъти по-големи от реалната стойност, на която купуват кола на старо. В резултат са принудени да плащат солени нотариални такси и данъци. Софиянка се оплаква, че за покупка на „Ауди“ на старо, пострадало при катастрофа, за 1600 лв. застрахователна компания е дала оценка от 9000 лв., при което трябва да плати 177 лв. нотариална такса с ДДС и 225 лв. общински данък. За сравнение нотариалната такса при покупна цена от 1600 лв. е 61 лв., а данъкът – 40 лв. Потърсила друга застрахователна компания, колата й била оценена за 6000 лв.

YouTube

Оказва се, че няма официална промяна в нормативната уредба, която да въвежда ограничение кой да извършва тази дейност. Преди месеци обаче нотариусите в страната са получили по мейлите си неформални указания от Нотариалната камара да преустановят досегашната масова практика брокери да оценяват МПС и да приемат само удостоверения, издадени от лицензирани застрахователни компании. Приложен е и списък с тези компании, който всъщност е публикуваният на сайта на КФН регистър на застрахователните компании. На нотариусите е било обяснено, че целта е да се прекрати издаването на силно занижени оценки, с които се ощетявали общинските бюджети.

По принцип за определяне на застрахователна стойност на автомобил се използват специални таблици по каталога „Шваке“. Срещу такса от 20 лв. доскоро всеки застрахователен брокер издаваше удостоверение за застрахователната стойност на автомобил. Не са редки и случаите, когато нотариуси също издават този документ. Според застрахователната стойност се определя данъкът за прехвърляне на собствеността, който се плаща при изповядването на сделката. От застрахователната оценка зависи и размерът на нотариалната такса, така че нотариусите също са печеливши от промяната.

„Откакто са в сила новите указания, вече нямаме застрахователни оценки на автомобили под 1000 лв.“, сподели пред. „Сега“ нотариус от малък град.

От Нотариалната камара обаче твърдят, че брокерите не били съвсем изключени от процеса по издаване на застрахователна оценка. „Ако застраховател е овластил брокер да прави застраховка „Каско“ и да дава оценка на автомобила, ние приемаме документа. В него трябва да се посочи ясно, че оценката е направена по каталога „Шваке“. В бъдеще ще има законодателна промяна, която да уеднакви методиката за определяне на застрахователната стойност“, посочи Димитър Танев от Нотариалната камара.

В същото време никоя от институциите не се признава за инициатор на затегнатия режим. От Нотариалната камара твърдят, че в закона за местните данъци и такси винаги е било ясно посочено кой определя застрахователната стойност при придобиване на МПС – застрахователят. Същото потвърдиха и от КФН, като цитират чл. 33, ал. 4 на закона за местните данъци и такси, който гласи:

Така излиза, че на практика години наред законът е бил погазван както от брокери, така и от нотариусите. Самата КФН твърди, че няма и не може да има никаква намеса в случая, защото разпоредбите в закона за местните данъци и такси са извън правомощията й, а в Кодекса по застраховане не е посочено изрично кой прави оценките на автомобилите за нуждите на облагането с данъци.

От асоциацията на застрахователните брокери, които са най-засегнати от новите правила, отказаха коментар и ни насочиха да търсим отговори от сдружението на застрахователите. Те пък препратиха към Нотариалната камара, а оттам обясниха, че промените са породени от становище на КФН. От финансовия надзор обаче отричат:

От КФН обясниха още: В Кодекса за застраховането (КЗ), чрез който Комисията за финансов надзор осъществява държавен надзор на основание чл. 12, ал. 1, т. 3 от Закона за Комисията за финансов надзор, не се съдържат разпоредби, регламентиращи издаването на удостоверения за застрахователна стойност на МПС. Издаването на удостоверение за застрахователна стойност на МПС по реда на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) е услуга, предоставяна от застрахователи на заинтересувани лица за целите на ЗМДТ, поради което тази дейност на застрахователите не попада в обхвата на надзорната компетентност на КФН (арг. чл. 7 от КЗ).

Източник: Вестник СЕГА

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе