Вредна ли е солта за здравето

Солта е естествено съединение, което обикновено се използва за подправяне на храната. Подсилва вкуса и се използва като консервант, може също така да прекъсне растежа на бактериите.

През последните десетилетия тя добива лоша репутация и се свързва с редица вредни състояния като повишено кръвно налягане, сърдечни проблеми, дори рак на стомаха.

YouTube

Всъщност най-новите диетични мерки препоръчват ограничаването на натрий до 2300 милиграма дневно.

Някои доказателства обаче показват, че солта може да влияе по различен начин на различните хора и дори не оказва толкова голямо влияние върху сърдечното здраве, както се смяташе досега.

Наричат солта натриев хлорид (NaCl), а съставът й е 40% натрий и 60% хлорид. Тя е най-големият източник на натрий и думите „сол“ и „натрий“ често се заменят една с друга.

Солта се добива по два начина: от солни мини и чрез изпаряване на морска (или друга богата на минерали) вода.

Всъщност има много видове сол, а най-разпространените са обикновена трапезна (която е обогатена с йод), хималайска и морска, като последните две са много сходни и се считат за по-полезни от йодираната.

Някои видове сол могат да съдържат калций, калий, желязо и цинк. Основните минерали в солта действат като важни електролити в тялото. Те помагат за баланса на течностите и мускулната функция.

Концентрацията на натрий се регулира от тялото и колебанията водят до негативни ефекти. Натрият участва в мускулните контракции и загубите чрез пот или течност могат да доведат до крампи, особено при спортистите. Освен това поддържа нервната функция и регулира кръвното налягане.

Хлоридът от друга страна е вторият най-често срещан електролит в кръвта след натрия. Ниските количества на хлорид могат да доведат до състояние, наречено респираторна ацидоза, което увеличава киселинността на кръвта.

Въпреки че двата минерала са важни, хората реагират на натрия по различен начин. Докато при някои няма проявления, други може да страдат от всички популярни заболявания, причинени от солта.

Има изследвания, които потвърждават тезата, че приемът на сол е причина за повишен риск от рак на стомаха. Причината за това се счита, че е увеличения растеж на бактерията Helicobacter pylori, която може да доведе до възпаление и стомашни язви. Това съответно увеличава риска от рак на стомаха.

Втора причина е увреждането на лигавицата, тъй като солта може да я възпали, като по този начин я направи по-податлива на външно влияние и канцерогени.

Важно е да се отбележи, че тези изследвания само показват връзка между солта и рака на стомаха, но са нужни още доказателства, за да се определи дали наистина тя е виновникът.

Препоръката е да се консумира около 1 чаена лъжица сол на ден, в която влизат 2300 милиграма натрий, а ние приемаме много повече. Много сол се съдържа в крекери и снаксове, с които уплътняваме следобедите.

Яденето на твърде много сол повишава кръвното налягане, като по този начин се увеличава и рискът от инсулт и сърдечни заболявания. Съществуват обаче и някои сериозни съмнения около това твърдение. Вярно е, че чрез прием на по-малко сол може да понижим кръвното налягане, особено при хората с хипертония, които са по-чувствителни към нея. Но за здравите, намаляването не дава особено отражение. Някои проучвания дори откриват, че солта няма никакво значение и не се свързва с намален риск от сърдечни пристъпи и инсулт.

Безспорно е, че като всяко нещо на земята и солта има своите ползи за здравето, макар че и често влияе негативно. Вярно е, че може да си набавим всички хранителни вещества и елементи от други източници, но невинаги това се получава лесно. Ако нямате основателна причина да преустановите конумацията на сол и не се влияете от приема й, чувствате се добре и сте здрави, няма причина да я изключвате от менюто си, а се придържайте към препоръчителната доза около 2,300 мг на ден натрий.

Диета с по-ниско съдържание на натрий е полезна за хора, които са по-възрастни, с високо кръвно налягане, диабет или чието кръвно налягане често се повишава.

Източник: healthline.com; health.harvard.edu, цитиран от framar.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе