Грешки, които правим при парфюмиране

Всяка година се появяват около 170 нови парфюма. Голямото предлагане е резултат от голямо търсене, а причината е проста – искаме да експериментираме, да опитваме нови аромати, пише Lifestyle.bg. Не всеки един от тях обаче има силата да се наложи като класически.

Парфюмът е един от най-старите козметични продукти. Първите аромати датират от древността, макар че гръцката и египетската цивилизация са в основата на тяхното налагане за по-широка употреба. Използваме ги от толкова много години, но въпреки това все още правим някои грешки, когато си ги слагаме и съхраняваме.

YouTube

Парфюмът и китките

Повечето от нас допускат масовата грешка след впръскването на парфюм на китката, да разтриват двете китки една в друга. Вероятно го правим по инерция, но трябва да се отървем от този навик.

С разтъркването на китките затопляме района, където парфюмът е попаднал и това променя аромата му. Когато температурата на кожата се повиши, се произвеждат естествени ензими, които взаимодействат с парфюма, като по този начин се видоизменят преди всичко високите и средните нотки на аромата. От този ни навик най-засегнати остават парфюмите с флорална основа.

Експертите препоръчват да напръскате и да изчакате, докато течността бъде поета от кожата.

Парфюмът и кожата

Парфюмираме се сутрин, а след няколко часа вече няма и помен от аромат. Тази тенденция се наблюдава, защото много аромати, напръскани върху суха кожа, не траят дълго, особено ако ги покрием с дрехи.

Ето защо трябва да прилагаме парфюма върху области, които остават на открито, като китките или врата, дори и от вътрешната страна на лактите, ако е лято. Ако денят е много горещ, препоръчително е да избираме специфични парфюми за коса, защото косъмът запазва аромата по фин и елегантен начин.

Съхранение

Ако някога сте се питали дали парфюмите имат срок на годност, отговорът е не, нямат. С времето обаче те променят характеристиките си, особено ако са съхранявани в неподходящи условия.

Ароматите, също като доброто вино, изискват специална грижа. Много от съставките им са есенции, които идват директно от природата – лимонова кора, цветни листенца, и, съответно, с промените в околната среда се видоизменят. Високата температура например предизвиква химически реакции, които карат съставките да „остаряват“ и да се променят.

Най-добре е да съхраняваме парфюмите на хладни и сухи места, защитени от светлина. Също както и да ги използваме в рамките на 18 месеца.

Най-добрите парфюми са в малки шишенца

Тази фраза не е лишена от смисъл. И не само защото наистина най-добрите/скъпи парфюми са в малки шишенца, а защото колкото по-бързо изразходваме аромата, толкова по-добре.

Според експертите обяснението е, че ако имаме половин шишенце и не го използваме бързо, вероятно в парфюма ще попадне кислород, който ще разгради някои молекули на аромата и, в крайна сметка, ще го промени.

Ако все пак предпочитате да парфюмите в големи разфасовки, трябва да ги разделяте в няколко по-малки опаковки и да ги съхранявате в хладилника. Но най-важното е да държим парфюмите далече от всякакъв източник на топлина и да не ги излагаме на пряка светлина.

Източник: Lifestyle.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе