Почина Стоянка Мутафова

Великата Стоянка Мутафова почина на 97-годишна възраст.

През последните 5 месеца тя имаше сериозни здравословни проблеми. Актрисата бе приета в реанимацията на Военномедицинска академия на апаратно дишане. В края на октомври се наложи да я оперират заради проблеми с жлъчката. Тя получи сепсис и беше с висока температура, но лекарите успяха временно да я стабилизират.

YouTube

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София. В град Русе малката Стоянка често гостува в своето детство. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас – от 1991 г.

Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си също и във филмови и телевизионни продукции. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

Поклон пред паметта й!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе