Днес е студентският празник

Днес е празникът на студентите.

Очаква се много от празнуващите да отбележат 8 декември с купони в заведения, като част тях ще се отправят към курорти и различни населени места в страната. Затова „Пътна полиция“ отправиха препоръки за безопасно пътуване.

YouTube

През 1903 година 8 декември за първи път се отбелязва у нас като празник на единствения тогава в Княжество България университет – Висшето училище след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г. В решението се определя честването да бъде на 8 декември, когато се почитали Свети Седмочисленици, сред които и свети Климент Охридски.

През 1916 година за първи път 8 декември се отбелязва като студентски празник.

Празнуването на този ден е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември – Международен ден на студентската солидарност.

На 8 декември 1962 г. честванията на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ са възстановени. Понастоящем патронният празник на най-старото висше учебно заведение у нас е на 25 ноември.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе