Как да намерите най-добрата цена за „Гражданска отговорност“

Някои неща няма как да бъдат избегнати поради задължителния си характер. Така, ако сте собственици на моторно превозно средство, без значение от неговия клас, кубатура и предназначение, ще се наложи да отделите различни суми, с които да покриете данъците и различните застраховки, без които нямате право да се движите по пътищата.

И докато данъците се плащат към местната администрация и няма как да изберете сами най-добрата цена, при задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ имате цялата свобода да сравнявате условията и цените, за да сключите договор в компанията, която ви направи най-атрактивното предложение.

YouTube

Ако все още не сте напълно наясно с „Гражданска отговорност“ и всички нейни специфики, ние се постарахме да изготвим кратко ръководство, което да ви ориентира и помогне.

Можете ли да не сключите „Гражданска отговорност“

На практика в законовите предписания не е предвиден такъв вариант. Не и ако искате да управлявате колата си.

Имайте предвид, че санкциите са в доста големи размери, ако бъдете спрени за проверка и нямате валидна застраховка. Наред с това трябва да сте наясно, че глобите могат да са най-малкият проблем.

Ако причините катастрофа, дори и да не е по ваша вина, липсата на тази застраховка може да се окаже фатална.

В случаи като този, Гаранционният фонд ще възстанови всички щети, за които по презумпция ще сте виновни вие.

Следва регресивен иск на застрахователя, чиято цел е да покриете щетите от причиненото застрахователно събитие.

Така, с две думи, не си струва да пестите и да не сключите задължителните застраховки, защото е напълно реално да загубите пари и недвижими имоти, ако станете страна по дело за ПТП по ваша вина.

Така, ако вече сте наясно с неизбежността на тази застраховка, ще ви разкажем как можете да получите най-добрата цена, на която да я сключите.

Какво се взема предвид при калкулирането

Факторите, които се взема при формирането на така наречената „застрахователна премия“ са много и различни.

За да сме изчерпателни се консултирахме с водещата платформа за застрахователни услуги у нас – SmartIns.bg.

Прочетете внимателно и след това може да се възползвате от калкулатора за изчисляване на премиите по различните типове застраховки, за да научите къде ще получите най-добрата цена.

Имайте предвид, че цените подлежат на лека корекция в зависимост от това дали платите цялата сума наведнъж или изберете разсрочено плащане.

Разликата не е голяма, но може да се почудите на какво се дължи и е добре да сте наясно предварително.

Наред с това трябва да отчетете и лекото неудобство, че при разсроченото плащане сте задължени на всеки три месеца да отлепяте стария стикер и на негово място да поставите новия за започналия период, за който сте платили.

И така, за да получите оферта за цена вие трябва да разкажете малко повече за себе си и типа на возилото, което искате да застраховате.

В следствие на всичката подадена информация ще бъда направен анализ на риска и въз основа на него ще се изчисли крайната цена на застраховката „Гражданска отговорност“.

Значение оказват не само годините на водача, който е собственик на колата, но и това в кое населено място е направена регистрацията в КАТ.

Логично малките населени места са със значително облекчен трафик, за разлика от столицата, в която рискът от ПТП нараства значително.

Платената от вас сума зависи и от годините на колата, както и кубатурата на двигателя. Наред с това трябва да се отчете и за каква употреба е купен автомобила.

Личните нужди на едно частно лице са различни от тези на голяма фирма с много автомобили и служители и отново вторите ще се наложи да платят повече.

Ще бъдете попитани и къде планирате да управлявате застрахованото МПС. Цените могат да скочат повече от драстично, ако ще пътувате извън България, и в частност в държавите извън Европейския съюз.

И още нещо за финал. Застрахователите ценят лоялността. Това важи не само за застраховките за автомобили, а и за всички останали.

Сключвайки и подновявайки застраховките си без прекъсване при един и същ застраховател можете да сте напълно уверени, че това ще бъде оценено и ще получите отстъпка от цената.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе