Историкът Иво Стоянов се срещна с възпитаници на ПГО „Станка Николица Спасо – Еленина”

По инициатива на ръководството на ПГО „Станка Николица Спасо – Еленина” в РБ „Проф. Боян Пенев” се проведе среща с Иво Стоянов – завеждащ-отдел „История на българските земи ХV – ХІХ в.” в Регионалния исторически музей и уредник на къща – музей „Станка и Никола Икономови”. В рамките на Националната седмица на четенето, той им представи своя авторски труд, върху който е работил три години по темата, свързана  с Разград и войните на Османската империя през ХV – ХІХ век.

YouTube

Пред подрастващите историкът сподели, че тази тема не е била проучвана и това още повече е засило желанието му да я разработи. По време на подготовката на книгата Иво Стоянов използва различни чуждоезикови сведения и източници, посредством които съумява да донагради наличната информация, която е спомената преди около 80 години от Анание Явашов. С особен интерес възпитаниците на ПГО изслушаха акцентите и си обещаха да го поканят в час по история. Иво Стоянов, който е и председател на Обществения съвет на учебното заведение, подари на директора Красимира Петкова своята книга, с пожелания да им бъде в полза за училището.

С коледното послание – Да отворим сърцата си към доброто и да бъдем милосърдни апелира преподавателят по български език и литература Тодорка Вълчева и заедно с една своя ученичка Арзу прочетоха стихотворения за доброто и Рождество.

Ентусиазирани и с усмивка възпитаниците на ПГО разгледаха културната институция водени от главния библиотекар Надежда Паскалева и припознаха своето място за получаване на интересни знания и срещи.

С вълнение се отправиха към инициирания благотворителен базар, на който заедно с още две гимназии ще събират средства за закупуване на очила за незряща съученичка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе