Малки и големи на „Коледна седянка“ в Кубрат

В Ритуалната зала при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Кубрат бе организирана „Коледна седянка“, в която се включиха малки и големи. Организатори на събитието бяха специалистите към читалищната библиотека в лудогорския град и преподавателите от ОУ „Христо Смирненски“ в Кубрат Иваничка Георгиева, Даринка Тошева и Татяна Пенчева. Децата, участвали в днешното коледното тържество и пресъздали традиционните обичаи, са от трите училищни клуба по проект „Занимания по интереси“.

YouTube

Сред официалните гости на събитието бяха завеждащият отдел „ПКСДТО“ Здравко Вутов, директорът на Дирекция „Специализирана администрация“ към община Кубрат Стефан Калинов, директорът на училището Володя Войков, секретарят на читалището Гинка Денчева, председателят на Клуб „Просвещение“ Дяна Златева и други. Тук бяха още училищни преподаватели, десетки деца с техните родители и близки.

Участниците от учебното заведение в Кубрат пресъздадоха битова седянка и Бъдни вечер, както и традиционните български обичаи. Огнището бе запалено, семейството наобиколи софрата и се заслуша в приказките от стари времена на баба и дядо, а с новите късмети си пожелаха здраве и успехи. Коледари наричаха в дома за здраве и берекет, а стопаните ги дариха с дарове и пухкави кравайчета.

С пожелания за една светла и уютна Коледа децата поздравиха присъстващите с песни и танци, а за коледуването и т.нар. „Бразая“ разказа г-жа Петранка Димитрова – член на клуб „Просвещение“. Организираната седянка премина под знака на много веселие, танци и забавни игри. В края на седянката на кръшно хоро се хванаха малки и големи. За доброто настроение на всички се погрижи читалищният оркестър „Славяни“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе