Игнажден е!

На този ден се почита антиохийският епископ свети Игнат Богоносец, осъден на смърт заради християнската си вяра и хвърлен на лъвовете.

От Игнажден до Бъдни вечер продължили родилните мъки на Богородица. От Игнажден започват и коледните и новогодишни празници.

YouTube

Според народното поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат Нов ден. И понеже е нова година, много важно е какъв човек ще влезне пръв в къщата, добър или лош. От това зависи каква ще е цялата година. Човекът, който пръв влиза в къщата, се нарича „полезник“. Наричат го още Полазница.

Който пръв влезе в дома Ви, ще определи късмета Ви. Ако човекът е здрав, богат, добър и Ви обича, през следващата година ще върви на този дом. При влизане, полезникът трябва задължително да внесе нещо в дома Ви. Все пак е за предпочитане да не се ходи този ден на гости. А който излезе, не трябва да се връща с празни ръце вкъщи. Добре е като излезеш да те срещне човек с пълни ръце и пълна душа. Рано сутринта родителите повдигат децата за ушите, за да растат по-бързо. Не трябва да се изнася нищо от къщи, за да не излезе берекетът. От Игнажден до Ивановден не се прави помен на починал.

На Игнажден се прави пита и се разчупва от всички членове на семейството едновременно. В когото остане по-голямото парче, на него ще му върви най-много през годината. Ястията за трапезата се приготвят от предния ден. Тя трябва да бъде постна – ошав, плодове, жито, мед, орехи, варена царевица, постни сарми, картофи с булгур, боб, зеле, туршия, лук, чесън. На масата задължително трябва да присъстват и т.нар. игнажденски колачета.

Ако времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, април ще бъде плодороден. Добре е, ако вали сняг на Игнажден. Ако времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през последните дванадесетте дни на месеца – от 20 до 31 декември, показват времето през дванадесетте месеца на идващата година.

Игнажден е един от дните, в които се гадае за следващата година.Запалете огън в камината или печката и обърнете внимание на цвета на огъня. Ако е преимуществено червен, в отношенията между членовете на семейството всичко ще е хубаво, хармонично, безпроблемно. Ако пламъкът е бял, то ще настъпи известно охлаждане в отношенията. Също може да означава неприятност за някого от семейството. Ако получите сигнал за опасност, купете през деня червени цветя и ги оставете в кухнята или гостната – там, където се събират всички. Счита се, че розите имат по-силно влияние от карамфилите, а те пък от лалетата и останалите цветя.

На Игнажден не бива да се става от масата, не бива да се изхвърля боклук. Не бива да ви сварва Игнажден с дълг. Върнете го преди този ден. На Игнажден не давайте и не вземайте нищо назаем. На Игнажден не се работи нищо. Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото може да се роди с недъг.

Игнатий идва от латински и означава огнен, пламенен.

На този ден празнуват всички с имена: Игнат, Игната, Ига, Игна, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Светла и Светослав. Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе