Варианти за ястията на Бъдни вечер

На Бъдни вечер трапезата трябва да бъде пищна и празнична.

Едновременно със своята пищност, обаче, на Бъдни вечер можем да сложим на масата само постни ястия. Броят на гозбите трябва да бъде седем, девет или единадесет. 

YouTube

Какво да сложим на масата?

Желателно е трапезата да бъде богата – с идеята предстоящата година също да е плодородна и богата. На масата се слагат храни, които набъбват, за да се увеличава и набъбва късметът на тези, които ще седнат около трапезата. Такива храни са боб, царевица, жито и т.н.

Можете да си приготвите салата от боб или да пълните чушки с него, много домакини приготвят боб чорба. Много често срещани на трапезата за Бъдни вечер са и постните лозови сарми. Ако сте любител на киселото зеле, пригответе си сарми с него.

Тиквеникът също присъства на трапезата, както и ошавът. Ако не обичате тиквеник, направете си печена тиква с мед и орехи, а с корите за баница пригответе зелник или направете баница за Коледа.

Питката, която по възможност трябва да замеси домакинята, също трябва да бъде постна. По традиция питката се разчупва от най-възрастния мъж. Първото парче се отчупва и се поставя пред иконата на Богородица, второто е за къщата, а след това се раздават на обитателите на дома.

На масата не пропускайте да сложите чесън, орехи, лук, мед. Да не пропуснем каната с червено вино, а ако не сте привърженик на алкохола, можете да пиете сироп от сварения ошав

В крайна смета какво точно ще сложим на трапезата, не е особено важно. По-съществената част от празника е това, че сме се събрали цялото семейство. Независимо че трапезата не изглежда идеално или така, както на Вас би Ви се искало – огледайте се, любимите Ви хора са до Вас, а именно в това е смисълът на празника.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе