Удивителни факти за снега

Като деца му се радваме и си го пожелаваме за Коледа, а щом пораснем, му се радваме все по-малко. Снегът обаче си остава едно от чудесата на света, които крият своите изумителни тайни.

Снегът невинаги е бял

YouTube

Снегът отразява пълния спектър на светлината, което е причината той да изглежда бял за човешката ретина. Но ледените кристали, които изграждат структурата му, рефлектират повече червена, отколкото синя светлина.

Ето защо някои ледници да имат различен цвят от белия, с който сме свикнали да свързваме снега. Разбира се, снегът може да има различен цвят и заради замърсяването на въздуха. Така например, през 2007 г. в Сибир е завалял оранжев, мазен и миризлив сняг.

Сняг вали не само на Земята

Ако се озовете в Марс, може да ви се стори достатъчно горещо да си събуете обувките, но все пак ще усетите, че имате нужда от зимна шапка. Това се дължи на факта, че температурата от гърдите надолу е 21 градуса, а над тях е 0. Ето защо снегът никога не стига до повърхността. Там снегът представлява въглероден двуокис.

Всички снежинки имат шест страни

Водните молекули, от които са направени снежинките, могат да се подредят единствено по начин, който води до шестстранни ледови кристали. Ако видите коледни декорации под формата на снежинки и те имат по-малко или повече от шест страни, знайте, че те нямат нищо общо с реалността.

Най-голямата снежинка

Рекордът за най-голямата снежинка е поставен през 1887 г. от войници на армията в щата Монтана, САЩ. Тя е била 38 см с дебелина от 20 см. Учените казват, че това е напълно възможно, ако снегът е бил тежък, мокър и е духало вятър.

Най-високият снежен човек

Сред рекордите на Гинес е този на „Най-високият снежен човек“. Той е строен в продължение на месец и е висок 37 метра. Миглите му са направени от ски, очите от гигантски гирлянди, устните – от боядисани в червено гуми, а ръцете представляват 8-метрови елхи. Специално за врата му е ушит 30-метров шал. Вместо копчета, са използвани гуми на камион.

Най-голямата борба със снежни топки

Борбата със снежни топки е неизменима част от зимното изживяване. Затова от време на време в различни части на света се организират и състезания. Рекордът за най-масовата борба със снежни топки в момента се държи от Сиатъл. В града вали по-често дъжд, затова жителите му са събрали средства за събиране на сняг, за да подобрят рекорда на Южна Корея. 74 000 кг сняг е бил докаран от Каскадите до центъра на Сиатъл, а 5835 е броят на участниците в борбата.

Източник: Top of The Tops, цитиран от Edna.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе