Поверия за последния ден от годината, които носят късмет

Последният ден от годината – време за равносметка и поставяне на нови цели и мечти, които да осъществим през идната 2020 година.

Посрещането на новата година датира отпреди 4 000 години, когато на първия ден от новата година („Акиту“) са се организирали празненства в древен Вавилон.

Всеки народ в продължение на векове е създавал и предавал от поколение на поколение новогодишните си традиции и поверия.

Ето защо те са толкова разнообразни, но са обединени от вечната човешка надежда, че новата година ще бъде по-щастлива от старата.

Бразилците се обличат в бяло в новогодишната нощ, като вярват, че то носи щастие и мир. Датчаните пък цяла година събират чинии, които на 31 декември да изпочупят пред входната врата на своите близки и приятели. Те вярват, че това прави приятелството по-силно, така че целта е да се счупят колкото може повече чинии.

В Япония камбаните преди полунощ бият точно 108 пъти, за да прогонят също толкова на брой човешки слабости. След това японците се смеят, вярвайки, че със смях ще прогонят лошото.

На Балканите обичаите са свързани с храните.

Смята се, че Нова година трябва да се посрещне с пълен хладилник, както и да има пари във всеки портфейл в къщата, за да има пари и през цялата година. Всички сметки пък трябва да се платят преди празника, така че в новата година да се влезе без дългове и грижи.

В Сърбия и Македония вярват, че свинското месо ще донесе напредък през Новата година.

Поверия, за които се вярва, че предвещават късмет и щастие през следващите 365 дни.

За да ви върви през 2020-а:

  1. На 31 декември в полунощ отворете входната врата, за да излезе старата година и да дойде новата.
  2. Кихнете първи на новогодишната трапеза, за да имате най-много късмет през следващата година
  3. В последния ден на старата година изхвърлете боклука преди да се стъмни. Така разчиствате място за новото и хубавото през новата година
  4. В новогодишната нощ трябва да имате пари в джобовете си, за да сте богати през новата година.
  5. През първия ден от 2020-а не вършете тежка работа, за да Ви е леко през годината.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе