10 здравословни продукта, които ядем неправилно

Според статистиката, рисковете от затлъстяване се удвояват сред възрастните и се утрояват сред децата през последните 30 години.

Въпреки че повечето хора се опитват да се придържат към здравословен начин на живот, се оказва, че приемат погрешно в повечето случаи иначе полезните продукти.

Ето няколко примера:

1. Елда с мляко

Причината: Тя е богата на желязо, докато млякото е богато на калций. Когато се консумират поотделно, тези 2 продукта имат много ползи за здравето, но когато се консумират заедно, пречат на усвояването на двата елемента.

2. Месо вечер

Причината: Протеинът, консумиран вечерта, претоварва функциите на храносмилателната система и води до неспокоен сън.

3. Белени млади картофи

Причината: Най-здравословната част от картофите са калият, желязото, фосфорът и витамин С, които се съдържат главно в кората. Затова ако са пресни, яжте ги с нея.

4. Киви без кората

Причината: Можем да си набавим 3 пъти повече фибри и антиоксиданти и да победим стафилококите и Е. coli просто като консумираме кората на кивито.

5. Сурови моркови

Причината: Варените моркови имат повече бета каротин и лутеин, които са полезни за зрението и помагат за поддържане на младежкия вид на кожата. Варенето им помага на тялото да ги абсорбира 5 пъти по-добре, отколкото ако са сурови.

6. Пържите патладжана, а не го печете

Причината: Концентрацията на калий нараства по време на процеса на печене, докато количеството нитрати и нитрити намалява.

7. Ядете ориз вечер, а не през деня

Причината: Той е пълен с въглехидрати, които са източник на калории. Консумацията на ориз през деня ще даде на тялото достатъчно време, за да изгори натрупаните калории.

8. Не пържите аспержите

Причината: Ако запържите аспержите за 5-7 минути, ще запазите повече витамини и антиоксиданти, отколкото ако ги запарите.

9. Ядете зелето сготвено

Причината: Каротинът и антиоксидантите изчезват от зелето, когато е варено. Но когато ферментира този зеленчук, съдържанието на витамин С се увеличава и се образува млечна киселина, която помага на тялото да усвои протеините.

10. Ядете сурови доматите

Причината: Въпреки че ще загубите малко витамин С, когато готвите доматите, ще увеличите съдържанието на ликопен. Този пигмент дава не само червения цвят на домати, но е и най-силният антиоксидант. Той помага за предотвратяване на сърдечно-съдови, онкологични и възпалителни заболявания.

Източник: Profit.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе