Днес почитаме Свети Теодосий Велики

На 11 януари православната църква почита паметта на Свети Преподобни Теодосий Велики.

Буквално преведено името Теодосий означава даден от Бога, дошъл на този свят като дар на Провидението.

YouTube

Свети Теодосий е бил възпитаван в благонравие и почитане на Божието слово.

В Йерусалим Теодосий бил осенен от силно желание да се посвети на отшелнически живот. Така светецът заживял в една пещера във Витлеемска пустиня и се отдал на непрестанна молитва към Бог, а той го възнаградил като му дарил чудотворство и прозорливост.

Теодосий Велики е първият светец, който направил монашеството популярна форма на живот, заради което е наречен от последователите си „началник на общежитието“.

През 493 г. йерусалимският патриарх го назначил за общ архимандрит на всички общежителни манастири в Палестина, докато на Свети Сава Освещени поверил надзора над пустинниците.

При Свети Теодосий са постъпвали много монаси от различни народности – гърци, грузинци и арменци, като всеки от тях е имал отделен храм, в който е трябвало да изпълнява седмократно молитвено правило, съгласно устава на самия Псалмопевец.

За светото Причастие обаче всички се събирали в главната Богородична църква, където се служило на гръцки език.

Преподобни Теодосий Велики сам е предсказал смъртта си няколко години преди да напусне този свят и съобщил затова на трима негови епископи.

Не много преди своята кончина той наредил един ден да ударят камбаната за молитва и разплакан съобщил на братята: „Молете се, отци и братя, молете се! Божият гняв посети Изтока! “ В същото време Антиохия била разрушена от земетресение.

Свети Теодосий бил погребан във Витлеемската пустиня, откъдето започнало неговото монашество.

Йосиф Студит и Теофан Начертани, използвайки източници на Свети Сава Освещени, са написали голяма част от житията за Свети Теодосий Велики, с които и до днес Православната църква прославя великия основател на общежителните манастири.

Днес своя имен ден празнуват всички, които носят имената Теодосий, Богдан и Богдана. Честито!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе