Стотици Кубратчани в подкрепа на малката Катерина

Стотици се включиха в протест пред посолството на Федерална Република Германия в София, а причината за него бe отнетото от немските служби в Хамбург бебе от българското семейство на Мирена и Георги Славови.

До крайната мярка се стигна заради съмнение за домашно насилие, което близки, роднини и протестиращи отхвърлиха с категоричност. Семейството емигрирало в Германия преди година, а там станали и родители. След 11 години чакане за рожба – Катерина се появила на бял свят, но обратът в живота им обаче настъпва скоро. Семейството на Катерина сподели, че дъщеря им е взета и дадена на приемно семейство заради съмнения на германските власти за тормоз. Катерина е приета спешно в болница след тежък пътен инцидент. По време на лечението доктори се усъмнили, че тя има стар хематом, който може да е причина от физическо посегателство от страна на родителите. Близки на родителите на 7-месечната Катерина пристигнаха в София от Кубрат, за да участват в организирания протест, в който се включиха и няколко сдружения.

YouTube

Сред присъстващите на протеста в столицата бе и кубратчанинът Мартин Обрешков, който към настоящия момент е и народен представител в 44-то Народно събрание. Депутатът заяви, че напълно подкрепя семейството на малката Катерина и изцяло разбира и споделя болката на своите съграждани. „Искам си племенницата, искам да си дойде при нас и повече да не ходи в Германия”, заяви пред немското посолство в столицата лелята на Катерина – Абелита Христова.

„Тук сме, за да покажем нашата заинтересованост към това, което се случва изобщо с моята сестра, с моята племенница, с нашето семейство”, заяви Абелита Христова.

„Призовавам към съпричастност в борбата ни за връщането на нашата племенница Катерина и призовавам хората с власт да работят по този случай в Германия, защото реално същинската битка е в Германия“, заяви вуйчото на мъничката Катерина Милен Христов, който в допълнение изказа благодарности и към всички присъстващи и хората, подкрепящи ги в тази тежка за семейството ситуация. Паралелно с протеста в столицата такъв се проведе и пред общината в родния град на майката на малката Катерина – Кубрат.

В протестната акция в лудогорския град, организирана от местната неправителствена организация „Потомци на Дуло“, се включиха стотици жители на градчето, както и хора от Разград, Русе, Тутракан и региона. Протестиращите носеха транспаранти с надписи: Най-силно копнея с мама и тати да живея „, „Не пипайте децата“, „Не на злоупотребата с българското дете“, „Върнете Катерина“. Чуваха се и освирквания.

В протестите участие взеха и представителите на местната власт, които в качеството си на граждани подкрепиха семейството и близките на мъничката Катерина. Сред присъстващите на публичното събиране бе кубратския градоначалник Алкин Неби, председателят на Общинския парламент Хюсеин Юмеров, местни общественици, представители на учреждения и институции. Сред близо тристате протестиращи в Кубрат бяха и много учители и ученици, които издигнаха лозунги с настояването бебенцето да бъде върнато незабавно на семейството му.

Стотици жители на Кубрат и хора от страната вече са подкрепили подписка в подкрепа на семейство Славови, а петиция в тяхна защита вече е събрала подкрепа от хиляди наши сънародници. По време на протеста пред германското посолство бяха припомнени и други случаи на български деца, отнети от социалните служби в европейски държави. Родители и наши сънародници в други градове на страната също излязоха на протест в подкрепа на родителите на 7-месечната Катерина. Във Фейсбук е създадена и група „Да спасим Катерина!“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе