Кога да включваме светлините за мъгла?

Мъглата често ограничава видимостта под 100 метра, а предписанията на експертите са в такива случаи скоростта да бъде ограничена на 60 км/ч. Мнозина шофьори обаче се чувстват несигурни зад волана и реагират по различен начин. Докато едни натискат спирачката, други продължават да се движат почти необезпокоявано през мъглата.

Шофьорските реакции са толкова различни, колкото и мненията, кога и какви светлини трябва да се използват при движение в мъгла. Кога например могат да бъдат включени предните и задната светлини за мъгла и помагат ли дневните светлини. Експертите на TÜV SÜD в Германия дават полезни съвети за най-сигурното пътуване по пътища с намалена видимост.

Често причините за верижни катастрофи при мъгла са едни и същи: прекалено малко дистанция, прекалено висока скорост, надценяване на способностите, неправилно използване на светлините. Такива произшествия се случват не само по автомагистралите, но и по междуградските пътища, дори и в градски условия.

Най-често мъгли се образуват в близост до реки и водни басейни, както и в низините. Затова и водачите трябва да имат предвид възможността от рязка смяна на атмосферните условия именно при движение в такива местности.

На първо място при намалена видимост трябва да се спазва по-голяма дистанция до останалите автомобили на пътя, скоростта да се променя плавно и да се включат фаровете за мъгла, а при нужда – и задната светлина за мъгла. В никакъв случай не трябва да се натискат спирачките рязко, защото така се поставят в опасност движещите се зад нас автомобили.

Според изискванията на Закона за движение по пътищата задната светлина за мъгла може да се включва при видимост под 50 метра (чл. 74, ал. 2 ЗДП). При такива случаи скоростта следва също да се намали на 50 км/ч. Забраната за използване на задната светлина за мъгла при видимост над 50 метра не е случайна. Тя свети до 30 пъти по-ярко от задните габарити и при ясно време заслепява движещите се отзад водачи. За ориентир при движение в мъгла служат колчетата встрани от пътя (където ги има), които са разположени на 50 м едно от друго.

Предните светлини за мъгла могат да бъдат включени по-рано и при не толкова лоши климатични условия – според закона „Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.“ (чл. 74, ал. 1 ЗДП). Те осветяват ниско пътя директно пред автомобила, както и широк периметър встрани, което включва бордюрите. Помагат при намалена видимост, но при ясно време използването им може да доведе до глоба.

При мъгла, снеговалеж или дъжд по правило трябва да се включват късите светлини – това подобрява видимостта не само за вас, но и за другите шофьори на пътя. В тези случаи дневните светлини не са достатъчни, тъй като задните габарити не са включени.

Използването на дългите светлини при мъгла в повечето случаи е не само безполезно, но и вредно, тъй като водните пръски в мъглата рефлектират високо насочената светлина. Така видимостта намалява допълнително и водачът се ориентира още по-трудно. Полезно срещу мъглата е задействането на чистачките, които ще отмият финия слой влага от челното стъкло, който допълнително затруднява видимостта.

Източник: automedia.investor.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе