В Кубратско подобаващо отбелязаха Бабинден

В шест населени места на Община Кубрат бе отбелязан по стар обичай празникът Бабинден, който в общината винаги се празнува по стар стил на 21-ви януари. Празникът на родилната помощ бе отбелязан подобаващо в селата Беловец, Бисерци, Севар, Каменово, Божурово и град Кубрат, като в общинския център празникът бе отбелязан на няколко места.

YouTube

По този повод представители на общинската управа, начело с кмета Алкин Неби, посетиха празнуващите и се потопиха в народното увеселение, изпълнено с много хумор, танци и весело настроение. В топлата и приятна атмосфера последваха поздравления и благопожелания, както към присъстващите, така и към болничните сестри и акушерки. „Вие давате началото на всяка надежда. Това е деня, в който отдаваме заслужена и дължима почит на вас – хората, изпълняващи този благороден дълг – да ни подадат тези малки съкровища в ръце и с вълнуващите думи за всяка жена: „Честито, вие станахте майка!“, каза в своето обръщение кметът Неби, който пожела на присъстващите във всички села, където се почита празникът, много здраве и много щастие с отправена молба и към възрастните – те винаги да помагат на младите хора и да са все така онази нужна, стабилна и нежна упора за децата.

Специални поздравления към празнуващите бяха отправени и от председателя на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, както и от завеждащия отдел „Просвета и култура“ Здравко Вутов. Бабинден първи отбелязаха в най-голямото село на общината.

В Беловец кметът, Гюлнур Мустафова, отправи своите пожелания към присъстващите и поздрави с топли думи и прегръдки акушерката Атанаска Василева, медицинската сестра Фатме Курт и медицинският деловодител Ася Георгиева. За първи път местните самодейци, начело с Павлина Илиева, представиха автентичния обичай в корито, като разказаха подробно и за традициите на този ден. За присъстващите бяха осигурени подаръци и вкусотии.

В село Бисерци също бе отбелязан подобаващо Бабинден. Приветствия към гостите отправи кметът на селото Галиш Арифов, който поздрави медицинските работници и акушерки. Цветя и топла прегръдка получиха двете акушерки Султан Пирова и Нургюл Адилова, както и медицинската сестра Севдие Алиева.

В село Севар най-възрастната, вече бивша акушерка, Кериме Небова отпразнува своят празник в компанията на десетки жители на селото. 80-годишната жена получи поздравления и подаръци, а всички дами се включиха в „израждането“ на нов живот, след което пяха и танцуваха.

Тържеството в Кубрат бе открито и водено от секретаря на читалището Гинка Денчева. Приветствия поднесоха кметът Неби и зам.-кметът Пойраз. На Бабинден в лудогорския град присъстваха членове на пенсионерските клубове, на клуба на учителите-ветерани „Просвещение“, бивши акушерки, майки и баби.

За доброто настроение на всички се погрижи оркестър „Славяни“, а най-възрастната акушерка в общината, Дешка Беязова, получи поздравления от всички. Деня на родилната помощ бе отбелязан подобаващо и в сградата на общинската администрация в Кубрат. С букети цветя градоначалникът поздрави всички дами, като им пожела най-вече здраве, спокойствие и благополучие.

С много музика, танци, подаръци и отлично настроение Бабинден беше отбелязан подаващо също в селата Каменово и Божурово. Празникът бе честван и на други места в общината.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе