Красиви лебеди се появиха в Кубратско

14 красиви лебеда се появиха в два микроязовира на кубратското село Звънарци. На гледката с благородните птици случайно попаднали жители на селото, а също и кметът Йълмаз Мехмед, съобщиха от пресслужбата на общинската администрация в Кубрат. Белите лебеди са се появили вчера и местните намират в тях поводи за добра поличба и късмет.

YouTube

Изключително рядкото явление не е наблюдавано от много години по тези места в общината. В селото, а и на други места на тази географска ширина се е случвало да се появяват и друг път снежнобели птици от този вид, но в такъв брой изключително рядко, информират още от общината. Около селото са изградени два язовира, като в по-малкия, разположен на завет, спокойно плават и отмарят осем лебеда, а в по-големия водоем са се разположили други шест грации, които по нищо не дават признак, че са обезпокоявани или притеснявани.

„Селото ни е спокойно, каквито са и птиците, дошли ни на гости. Вярваме, че е за късмет и дано друг път пак се завръщат в Звънарци“, сподели селският първенец. Сред гостуващите птици присъстват по-млади индивиди, а възрастните двойки са две. Този вид лебед се нарича още ням лебед. Тежи между 7 и 15 кг. Дължината на тялото му е от 150 до 170 cm, а размахът на крилете му достига до 250 cm. При двата пола оперението е снежнобяло. Клюнът е червен, при мъжкия с голям израстък. Младите птици са светлосиви с кафеникав оттенък, бяла окраска придобиват на третата година. Клюнът е кафеникав. Шията на немия лебед е по-дебела отколкото на другите лебеди и характерна особеност е, че я държи във формата на буквата „S“, често докато плува повдига леко крилете си. Много спокойна и смела птица, притежаваща впечатляваща сила. Птицата е защитен вид у нас и по света.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе