Областите планират допълнителни мерски за повече безопасност на пътя през 2020г.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ инициира заседания на Областните комисии по пътна безопасност в цялата страна. Целта е институциите по места да планират допълнителни мерки в началото на 2020 г. на база анализа на данните за пътния травматизъм през изминалата година. Днес заседания се проведоха в Шумен и Търговище, а през изминалите дни институциите обсъдиха план за действия за годината и в областите Смолян, Видин и Кюстендил.

Всички първокласници в Шумен са получили светлоотразителни жилетки, за да бъдат много по-видими на пътя и да се засили вниманието им към правилата за безопасност на движението. Инициатива е част от кампанията „Видими на пътя“ на ОД на МВР в областния град. Това бе един от коментираните добри примери в рамките на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението, което се проведе днес в Шумен. В него участие взеха заместник-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Анжелина Тотева, заместник-областният управител Петко Шаренков, представители на регионалните структури на МВР, ИА „Автомобилна администрация“, Агенция пътна инфраструктура, Регионална здравна инспекция и Спешна помощ, на общини от региона и др.

YouTube

Увеличават се тежките пътнотранспортни произшествия на територията на областта през 2019 г., стана ясно от представения отчет на Пътна полиция. През изминалата година те са нараснали с 48 бр. и достигат общо 148 бр. „Положителен сигнал е, че имаме, макар и минимално, намаление на загиналите на пътя в областта, но това е тенденция, която да надградим през тази година“, каза Анжелина Тотева. Тя подчерта, че затова и в началото на годината ДАБДП инициира провеждането на редица заседания на областните комисии по безопасност на движението по пътищата. „Правим това не само, за да акцентираме вниманието на компетентните институции на регионално ниво, но и заедно да набележим мерките за годината, които да ни помогнат да постигнем трайно намаление на пътния травматизъм“, допълни още заместник-председателят на държавната агенция. По време на заседанието бе приет и общ план за реакция при настъпило тежко ПТП в областта, който е разработен от МБАЛ Шумен, Центъра за спешна медицинска помощ и Български червен кръст. С него се цели подобряване на координацията между всички ангажирани институции в критична ситуация.

На територията на Шуменска област през 2019 г. са регистрирани общо 895 пътнотранспортни произшествия, от които 747 са само с материални щети, а останалите 148 са тежки, с пострадали лица. При настъпилите тежки ПТП са загинали 17 и са ранени 175 участници в движението. Скоростта продължава да е основна причина за пътните инциденти в региона, а сериозен дял са произшествията с пешеходци – около 40% от инцидентите с пострадали или загинали хора. От Пътна полиция провеждат редица инициативи, за да засилят вниманието на децата, а и на цялото общество към пътната безопасност.
Само за миналата година полицейските служители са провели и беседи, срещи и открити уроци с над 800 ученици, за да засилят вниманието им към правилата за движение. През годините ОД на МВР Шумен активно си партнира с общините и частния сектор в региона за реализирането на подобни инициативи за повишаване на пътната безопасност. Сред другите добри примери, които могат да бъдат посочени е кампанията „С колан на задната седалка“, която протече в няколко етапа, през които учениците бяха запознавани с важността от използване на обезопасителни колани на всички седалки в автомобила. Нейната последна инициатива бе „Инспектор по коланите“, като идеята е децата не просто да поставят своите колани, но и да бъдат научени да подсещат своите родители и другите пътници в колата да го правят.

Заместник-председателят на ДАБДП Анжелина Тотева днес взе участие и в заседанието на Областната комисия по безопасност на движението в Търговище. То бе председателствано от областния управител Митко Стайков.

Докато в повечето региони в страната по-голяма част от тежките инциденти настъпват в населените места, Област Търговище се характеризира с обратната тенденция. Над 65% от тежките инциденти в областта през 2019 г. са настъпили извън населените места, основно от транзитно преминаващи през региона превозни средства. Не е регистрирана и нито една жертва на пътя в градовете и селата в областта. „Тенденцията ясно показва къде трябва да съсредоточим усилията си през 2020 г. – повече контрол и превенция на републиканската пътна мрежа в областта“, подчерта Анжелина Тотева. През изминалата година на територията на областта са били идентифицирани два участъка с концентрация на пътнотранспортни произшествия, които са били допълнително сигнализирани – както с шумяща маркировка, така и с пътни знаци.

В Търговище е обособена и една от най-добре оборудваните и интерактивни детски площадки по пътна безопасност. Представлява умалено копие на част от жилищен квартал. На нея, в реални условия, се пресъздават ситуации, в които попадат участниците в движението по пътищата. Децата имат възможност да влязат в ролите на пешеходец, водач на автомобил, колоездач и регулировчик. Светофарни уредби с цифрово управление, велоалеи и пешеходни пътеки пресъздават реалната градска среда, в която децата да се обучават на правилата за движение. Новата площадка се намира в двора на ЦДГ „8 март”.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе