Пригответе си: Парагвайска пилешка супа (Vori Vori)

Източник: Framar.bg

Vori vori е парагвайска гъста, жълта супа с малки топчета, направени от царевично брашно, грис и сирене. Както всяко ястие от парагвайската кухня, vori vori е богато на протеини и калории, факт, който има исторически причини. Преди повече от 150 години през 1864 г. възниква война между Парагвай и Тройния съюз на чело с Аржентина, Бразилия и Уругвай, при която Парагвай губи почти цялата си популация. След войната храната в държавата бива ограничена, а хранителните стоки трудни за намиране. Това е и причината парагвайското готвене да бъде предимно с високо съдържание на протеини, за да компенсира недостига на храна.

Името на супата „vori vori“ идва от езика на гуараните, един от двата официални езика на Парагвай (другият е испанският). В Гуарани един от начините за уточняване на изобилие е чрез повторение на дума.

YouTube

Думата „vori“ е производна на „bolita“ (малка топка), с което се наименуват царевичните малки топки в супата. Vori vori традиционно се сервира през студените зимни месеци, но се консумира и през лятото.

Парагвайската кухня е лесна за приготвяне, поради семплостта на продуктите и рецептите, които се използват. Тази пилешка супа би изглеждала като българската традиционна, ако в нея не се добавяха тестени сиренови топчета, подобни на италианските ньоки. Някои биха казали, че наподобява на комбинация между пилешка супа и супа топчета, но вместо с месо, топчетата се приготвят със сирена и брашно. На вкус съвсем се различава, именно заради топчетата, които придават характерната черта и вкус на ястието.

Необходими продукти:

пилешко месо от бутчета или гърди
1 чушка, нарязана на кубчета
1 домат, нарязан на малки кубчета
1 морков, нарязан на дребно
1 чушка, нарязана на малки кубчета
2-3 картофа, нарязани на малки кубчета
3 скилидки чесън, наситнен
1/2 чаена лъжичка кимион
1 голяма глава лук, нарязан на малки кубчета
риган, сол, черен пипер на вкус
магданоз за сервиране, по желание
мазнина за готвене (олио или друга)

за сиреновите топчета:

150 грама царевично брашно
50 грама грис
100 грама сирене рикота
1 яйце
50 грама сирене моцарела, настъргана на ситно
сол и риган на вкус
1/2 чаена чаша пилешки бульон

Начин на приготвяне:

Поставете пилешкото месо в тенджера с вода и оставете да заври, отпенете го и накъсайте на парчета. Във врящата вода добавете нарязаните зеленчуците и ригана, заедно с пилешкото месо и оставяме да се готвят.

Пригответе сиреновите топчета, като смесите брашното с гриса, яйцето, моцарелата, ригана и малко сол.

Омесете гъсто тесто и долейте малко пилешки бульон, ако е необходимо, за да се получи желаната гъстота.

От получената сиренова смес оформете малки топчета.

Около 20 минути, преди супата да е готова, добавете сиреновите топчета и оставете да се готви,, докато изплуват на повърхността.

Сервирайте парагвайското ястие топло с черен пипер и магданоз по желание.

Съвети:

За да подсилите вкуса на ястието, използвайте няколко вида сирена и овкусете с подправки по желание. За любителите на пикантния вкус, подправете с малко лют червен пипер.

Супата може да се приготви и по много други начини, например с добавяне на съставки като масло, чесън, лук, тиква, прясно мляко и ориз.

Една от най-разпространената рецепти за тази супа е с добавяне на парче пиле, предварително печено на скара. Вори вори е едно от малкото парагвайски ястия, което се яде както от бедните, така и от богатите. Консумира се и на приказни банкети, и на скромните трапези в селските местности.

Източник: tasteatlas.com, цитиран от Framar.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе