Второкласници осъдиха Кумчо Вълчо на една година в горския затвор в симулиран съдебен процес

Ученици от 2 „в” клас на ОУ „Никола Й. Вапцаров” в Разград участваха днес в симулиран съдебен процес в Районен съд Разград. Инициатор на проявата е класният ръководител на децата Светла Николова, а консултации и съдействие по време на подготовката и в самото заседание оказаха съдия Нели Генчева и адв. Ивелина Игнатова.

Процесът по приказката „Червената шапчица” се проведе при препълнена зала изцяло по предвидения в Наказателно-процесуален кодекс ред, като обхвана етапите на съдебното заседание пред първоинстанционен съд – „Действия по даване ход на делото”, „Съдебно следствие”, „Съдебни прения”, „Последна дума на подсъдимия” и „Постановяване на присъда”.

YouTube

Казусът изял ли е вълкът Червената шапчица и баба й бе разгледан от тричленен съдийски състав.

Държавното обвинение пледира, че вълкът е виновен по повдигнатото му обвинение и трябва да му бъде наложено наказание – лишаване от свобода. Разпитани бяха и свидетели – Бухала, бабата, Червената шапчица и майка й, както и ловеца. Под внимание бяха взети и представените веществени доказателства, а накрая Кумчо Вълчо сам призна вината си.

След тайно съвещание съдът се произнесе с постановена в името на народа присъда, с която осъди Кумчо Вълчо на една година в горския затвор, както и да изплати по 800 лева обезщетение на двете пострадали – Червената шапчица и нейната баба. Наложеното на вълка наказание е за да не прави повече така, както и за поука на другите, мотивира се съдът.

След приключване на съдебното заседание съдия Генчева поздрави участниците за отличното представяне и им връчи сертификати.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе