Жена спечели винен конкурс в кубратското село Равно

Конкурс за най-добро домашно вино се проведе вчера вечерта в кубратското село Равно.

Събитието се случва ден след провеждането на традиционния празник Трифон Зарезан, който в общината се провежда по стар стил на 14-ти февруари. Тази година обаче честването на празника в селото бе отложено с ден поради ангажименти на много от участниците в конкурса – информират от пресслужбата на Община Кубрат.

YouTube

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът на община Кубрат Мирослав Йорданов, кметът на село Равно Шинаси Абтулов, местни общественици, кооператори, земеделци и жители на селото. Празникът бе открит от председателя на местното читалищно настоятелство Рушен Халилова.

В приветствието си заместник-кметът на Кубрат поздрави присъстващите с празника на винарите и лозарите, пожелавайки на всички една по-добра и по-плодотворна стопанска година. Кметът на селото също отправи своите пожелания, а също и тези на общинския кмет Алкин Неби в поздравителен адрес.

Винената фиеста в селото се провежда за пета година, а в нея се включиха майстори-винари от Равно със собствена продукция вино в три категории – бяло, розе и червено вино. Тричленното жури в състав Наалян Сали, Керим Керим и председател Радослав Стойков – говорител от пресцентъра на Община Кубрат, определиха победителите в конкурса.

Победител на първо място при белите вина стана Юзеир Ислямов, второ след него се нареди виното на Сали Салиев, а трети стана Ремзи Белберов. При розетата бяха отличени само двама победители – Хюсеин Мустафов и Сюлейман Халилов. При червените вина първото място грабна Сюлейман Халилов, следван от Хюсеин Мустафов и Шинаси Абтулов. Специалната награда за най-добър лозар и винар спечели дама. Жителката на селото Димитричка Иванова спечели журито с прекрасното си вино, произведено от специален букет сортове грозде. Пред присъстващите тя разказа, че с лозарство и производство на вино се е занимавала от дълги години, но по-сериозно едва от осем.

На всички победители бяха раздадени предметни награди и дипломи, а вечерта в Равно продължи с много музика, танци и песни.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе