Какво представлява компулсивно разстройство в пазаруването

Въпреки че не е официално описано в Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM), се предполага, че натрапчивото пазаруване, известно също като компулсивно разстройство в пазаруването, е или вид разстройство на импулсния контрол, поведенческа пристрастеност, или че е свързано с обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР).

Разбиране на натрапчивото пазаруване

YouTube

Характеристиките на натрапчивото пазаруване включват:

  • пазаруването на ненужни артикули;
  • прекарване на много време в проучване на търсени стоки и/или пазаруване на ненужни такива;
  • затруднение в противопоставянето на покупката на ненужни предмети;
  • финансови затруднения, поради неконтролируемо пазаруване;
  • проблеми на работното място, в училище или вкъщи в резултат на неконтролируемото пазаруване.

Изследванията показват, че това натрапчиво поведение често е съпътствано от депресия, тревожност и други отрицателни емоции. Хората, засегнати от натрапчивото пазаруване, често съобщават за дискомфорт или напрежение, които се облекчават поне временно чрез пазаруване.

Въпреки това временно облекчение, много хора с КРП чувстват разочарование от себе си и са депресирани, поради очевидната им липса на контрол върху собственото поведение.

Импулсивно пазаруваните продукти могат да включват дрехи, обувки, бижута и домашни потреби, като кутии, прибори и т.н., като много от хората просто не са в състояние да устоят на разпродажбите и промоциите.

Повечето, засегнати от натрапчиво пазаруване, предпочитат да пазаруват сами или онлайн, вместо с други хора, които биха могли да ги притесняват с въпросите си.

Кой е засегнат от КРП
Смята се, че натрапчивото пазаруване засяга около 6% от населението в Съединените щати.

Жените са 9 пъти по-предразположени от мъжете. Най-често заболяването се отключва в ранна възраст и е рядкост това да се случи след 30-годишна възраст. Едно скорошно проучване показва, че разпространението на натрапчивото пазаруване се е увеличило във времето.

Наред с КРП често се наблюдават и проблеми с настроението, като например тежко депресивно разстройство или тревожно разстройство, както и наличието на други форми на импулсни нарушения в контрола, като щипане на кожата или дърпане на косата, обсесивно-компулсивно разстройство, злоупотреба с вещества, личностни разстройства или склонност към преяждане при хранене. Специалистите по психично здраве, които извършват диагностика на натрапчивото разстройство в пазаруването, трябва внимателно да разграничават състоянието от онова, което понякога може да съпътства мания при биполярно разстройство.

Друго скорошно проучване, проведено измежду клиентите на голям търговски център, показа, че по-вероятно е компулсивните купувачи, (почти 9% от учасниците в проучването) да са млади, по-малко образовани жени, които са употребявали някакви вещества като алкохол, тютюн или наркотици. Те също така имат повече симптоми на ОКР, психически стрес и импулсивно поведение, както и по-ниско самочувствие. Интересното е, че същите тези купувачи има пет пъти по-голяма вероятност да отговарят на критериите за гранично личностно разстройство, отколкото останалите.

Лечение на компулсивното разстройство в пазаруването

Въпреки че резултатите от изследването са смесени, съществуват известни доказателства, че заболяването реагира на лечение със селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs). Има също така сведения, че когнитивно-поведенческата терапия може да бъде ефективна за намаляване на симптомите при много компулсивни купувачи, въпреки че са необходими повече изследвания, за да се определи кои видове терапии са най-ефективни при отделните хора.

С разпространението на това заболяване и доказателствата, че броят на хората, засегнати от него, се увеличава, трябва да се направят повече изследвания, които да установят как по-ефективно да диагностицираме и лекуваме хората, страдащи от компулсивно разстройство в пазаруването.

Източник: verywell.com, цитиран от Framar.bg

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе