Как да изберем подходяща агенция за подбор на персонал?

Хората, които работят в една компания, са основният двигател на нейния прогрес. От тях и техните компетенции зависи качеството на предлаганите услуги, удовлетвореността на клиентите и още много фактори, които са в основата на успешния бизнес. Днес, в световен мащаб, редица компании се сблъскват с един сериозен проблем, а именно откриването на точните хора, с необходимите умения, които да се присъединят към екипа. Затова, едно от възможните решения, към което се насочват, е сътрудничеството с агенция за подбор на персонал. Все повече от българските бизнеси започват да използват подобен тип услуги.

Какви са предимствата от наемането на агенция?

YouTube

Предимствата от работа с агенция за подбор на персонал могат да бъдат значителни. На първо място, едно от основните преимущества е спестяването на време, което е един от най-ценните ресурси. Агенциите са специализирани в отриването на подходящите кадри, те знаят кои канали да използват, за да открият квалифицирани кадри. Освен това, в голяма част от случаите, те разполагат със собствена и проверена база от специалисти. Това им помага значително да съкратят времето, за което ще открият подходящ кандидат.

Също така, не се налага да нагърбвате някой от мениджърите в компанията с функцията да подбира кандидати, вместо това този служител ще може да бъде продуктивен, изпълнявайки други задължения. В допълнение, може да спестите разходи от наемането на вътрешен HR специалист, а също и от факта, че повече агенции получават комисионна, единствено ако Вие одобрите и наемете предложения Ви кандидат.

Не на последно място, HR агенциите разполагат със необходимата експертиза за пазара на труда и могат да Ви дадат професионални съвети, да Ви ориентират какво търсят служителите в дадена сфера, какво заплащане очакват и т.н.

Как да изберем подходяща агенция?

Въпреки че за голяма част от българските фирми, тази услуга е нова, това не означава, че на пазара няма достатъчни агенции за селекция на служители, от които да избирате. За да сте сигурни, че ще откриете подходящ партньор за Вашия бизнес, е необходимо да направите предварително проучване, преди да се обвържете с договор към конкретна агенция. В следващите редове сме обобщили няколко практични съвета, с помощта на който по-лесно ще направите правилен избор. Ето и кои са те:

1. Дефинирайте нуждите си

Първата стъпка в процеса на избор на агенция, е да определите нуждите си. В зависимост от размера на компанията, нивото на текучество, възможностите за разрастване и т.н., различните работодатели имат различни нужди. Може би трябва да откриете много нови служители, няколко или пък имате само една вакантна длъжност. Следващия въпрос е и колко често имате нужда от помощ с наемането на персонал.

2. Изберете подходящия тип агенция за нуждите на Вашия бизнес

Различните агенции могат да бъдат специализирани в различни направления или професионални сектори. Например, има фирми, които се занимават единствено с наемането на сезонни работници, а други – с откриването на висококвалифицирани кандидати за мениджърски и управленски позиции. Също така, потърсете агенция, която е специализирана конкретно в сектора, които Ви интересува – медицина, IT, образование и т.н.

3. Открийте агенция, която да отговаря на бюджета Ви

Освен, че трябва да отговаря на нуждите на Вашия бизнес, подходящата агенция за подбор на персонал трябва да отговаря и на бюджета Ви. Ако тепърва разраствате бизнеса си, вероятно не бихте могли да отделите същата сума, колкото голяма и вече утвърдена корпорация, а и не е необходимо. Част от компаниите, предлагащи такива услуги, като Агенция Европа Консулт, изискват хонорар, само ако одобрите и наемете предложения от тях кандидат.

4. Проучете експертизата на агенцията

Още един практичен съвет е да проучите експертизата на агенцията, в какво е специализирана, от колко време оперира на пазара. Това са важни въпроси, отговорите на които ще Ви помогнат да направите подходящ избор и да се предпазите от некоректни компании, които само ще Ви загубят времето.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе