Красотите на Пирин, които всеки трябва да посети

Безспорно, макар и да не се нарежда в списъка с големи държави по света, България е събрала в компактната си територия неизмерима красота – море, високи планини, просторни низини. Едва ли има нужда да описваме, достатъчно е само да затворите очи и хиляди величествени гледки ще преминат като на лента пред очите Ви. В днешната статия, ще Ви разкажем малко повече за прекрасните места, които може да посетите в Пирин планина. Там сякаш е събрано всичко, което един пътешественик би искал да види и преживее – високи снежни върхове, зелени гори, огледални езера и малки китни градове – Банско, Добринище, Мелник, Сандански, съхранили автентичния български дух. Ако Вие е интересно да разберете кои са тези места, прочетете следващите редове:

Връх Вихрен

YouTube

Разбира се, няма как да не започнем с перлата в короната на Пирин, а именно вр. Вихрен. Тези от Вас, които са внимавали в часовете по География, знаят, че Вихрен е най-високият връх в Пирин и втори в България, след първенеца Мусала. Той със сигурност фигурира в списъка за изкачване на много от запалените планинари, които все още не са имали възможността да го покорят. Любопитен факт е, че старото му име е Елтепе, което в превод означава “върхът на бурите”. Това никак не е случайно, тъй като времето горе е доста променливо. Затова опитните планинари съветват, винаги да проверявате прогнозата и да тръгвате подготвени на поход.

Банско

Банско е не само най-известният зимен курорт в Пирин, но и в страната като цяло. Макар съвременният облик на Банско да се изменя, градчето успява да съхрани автентичността си, българските традиции и фолклор. Ако не сте го посещавали друг път, ще бъде приятно очаровани от природата, хубавите гледни и оживлението, което цари през активния туристически сезон. Курортът предлага страхотни условия за каране на ски. Любителите на спорта ще открият 16 писти с обща дължина около 70 км, свързани със ски лифт в Банско. В града може да разгледате родните къщи на известни банскалии като Неофит Рилски и поетът Никола Вапцаров и още интересни музеи, които представят автентични експозиции от Възраждането. Не на последно място, ако посетите курорта, не пропускайте да опитате прословутия деликатес – Бански старец.

Паркът за танцуващи мечки в Белица

Една вълнуващо място, което любителите на животните със сигурност биха се задавали да посетят, е Паркът за танцуващи мечки край гр. Белица. Той е създаден преди почти две десетилетия и оттогава е дом на адаптирани танцуващи мечки, които отново са върнати в своя естествен хабитат и живеят на свобода. Паркът се простира на повече 120 хиляди кв. км. и приютява повече от 20 мечки, които преди това са имали нелека съдба, но днес чудесно се приспособяват към новите условия.

Добринище

Добринище е малък курортен град, който се намира само на няколко километра от Банско. Той е известен с множеството минерални извори (17 на брой), които имат доказани лечебни свойства. Това превръща Добринище в един от най-посещаваните балнеоложки курорти у нас. Минералната вода там има способността да облекчава различни болести, свързани с опорно-двигателния апарат, отделителната, нервната и кардиоваскуларната система. Освен това, посетителите могат да се насладят на спокойствие, чист въздух и красиви забележителности. Още един интересен факт е, че гара Добринище е последната спирка на единствената функционираща теснолинейка в България.

Това са само част от красотите на Пирин, които привличат посетители и гости не само от България, но и от цял свят. На едно малко парче земя са събрани толкова много интересни и впечатляващи места. Ако все още не сте имали възможността да посетите този край на страната, съветваме Ви да изготвите списък, в който непременно да включите и тези дестинации и да се отдадете на едно дълго опознавателно пътуване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе