Бум на фалшивите часовници – как да ги различим

За никого не е тайна, че пазарът е наситен с имитационни стоки, като едни от най-разпространените у нас са фалшивите дрехи, парфюми, козметика и часовници. Тази индустрия е огромна и ежегодно бълва милиарди долари. Проблемът с купуването на въпросните стоки, не се крие единствено в това, че производителите на оригиналните продукти губят приходи. Една още по-сериозна причина е, че много често имитациите имат неясен произход и могат да навредят на здравето на техните нищо неподозиращи ползватели. За да се предпазите здравето си, а също и финансовите си средства, в тази статия ще потърсим отговор на въпроса как да различим една от най-често фалшифицираните стоки, а именно часовниците. Ето какви са съветите на експертите, с които да си гарантирате, че ще си купите наистина оригинален марков аксесоар.

1. Внимавайте от къде купувате

YouTube

Едно от най-важните неща при избор на оригинален часовник е да откриете доверен търговец, от когото да го купите. Ако потаен непознат се приближи  до Вас и Ви попита дали искате да си купите евтин марков часовник , 100% оригинален, а след това извади нещо от джоба си, то вероятността думите му да са истина клони към нула. Същото важи и за малки сергии на пазарите, съмнителни квартални магазинчета и т.н.

Това обаче не значи непременно, че лъскав магазин с хубава витрина, продава само оригинални аксесоари. Много е възможно зад лъскавата фасада да се крие измама. Затова потърсете специализиран магазин за часовници, който по възможност да бъде официален дистрибутор на желаната от Вас марка. Обикновено това може да проверите на официалния сайт на бранда.

2. Евтиното излиза скъпо

Безспорно, цената е един от най-лесните начини да заподозрете, че нещо не е наред. Твърде занижените цени обикновено са признак, че продуктът, който Ви се предлага не е оригинален. Все пак луксозните часовници запазват висока стойност и много често дори се предават като семейно наследство. Разбира се, възможно е даден модел да се предлага на намаление. Все пак това е част от стратегията на магазините да увеличават приходите си. Експертите в бранша споделят, че ако попаднете на намаление по-голямо от 25% това със сигурност е съмнително и по-добре да се откажете от тази покупка. За да се ориентирате правилно в цената, най-добре направете предварително проучване на каква стойност се търгува дадения модел в официалния сайт или други надеждни източници.

3. Безопасно ли е да купувате онлайн

Пазаруването онлайн е все по-популярна опция, тъй като може да поръчате каквото си пожелаете и то да пристигне от другия край на света. В интернет обаче също има стотици сайтове, които предлагат ментета. В много от случаите сайтовете, в които потребители сами качват обявите си, изобилстват от имитационни продукти, представени като оригинални. Затова специалистите съветват да поръчвате само от онлайн магазини с доказана репутация, като предварително проучите мнения и отзиви на клиенти. Избягвайте да купувате часовници на висока стойност от непознати хора. Внимателно прегледайте обявата и ако липсват снимки или достатъчно описание за характеристиките и състоянието на часовника, откажете се. Ако все пак решите да им се доверите, тогава поискайте поръчката да дойде със задължителен преглед и тест.

4. Вижте разликата

Опитното око лесно ще разпознае дори и висококачествено менте. Още един експертен съвет е да тествате продукта, ако това е възможно. Обикновено производителите на фалшификати влагат по-некачествени материали и не успяват да изпипат детайлите достатъчно добре, защото се стараят да ги направят възможно най-евтини. Огледайте за всякакви дефекти, липсващи елементи, неравно покритие, което е ясен признак. Когато го сложите на ръката, часовникът трябва да се чувства стабилен, достатъчно тежък и удобен. Много леките, почти въздушни корпуси, отново пораждат съмнение, че Ви се предлага да купите едно скъпо менте.

Така че бъдете внимателни и не позволявайте евтиният блясък да заслепи трезвомислещия Ви ум и ясната преценка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе