Кубратската поетеса Петя Пашева представи петата си стихосбирка

Петата поредна стихосбирка на известната кубратска поетеса Петя Пашева вече излезе от печат. Нейното представяне пред публика се проведе в Ритуалната зала към местното читалището в Кубрат в присъствието на кмета Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, много приятели от клуб „Просвещение“ с председател Дяна Златева, ученици, преподаватели и граждани. Културното събитие откри секретарят на читалището Гинка Денчева.

YouTube

Поетесата досега е издала 4 стихосбирки, сред които са заглавията: „Закъснели стихове“, „Цветно вълшебство“, „Дивите коне“ и „С обич в сърцето“. Стиховете й са посветени главно на нейни близки и са пропити с изключителна и откровена истина, нежна любов към човека и природата. Морето и град Созопол заемат значимо място в творческата й натура и сърце. По четири от нейните стихотворения са написани песни. Две от тях са по музика на известния български композитор Димитър Гетов, а през 2009 г. песен по неин текст участва в конкурса „Бургас и морето“. Други две песни са написани от музиканта и певец Николай Киселов, който също бе сред почетните гости в Кубрат.

„Новата ми стихосбирка се казва „Пътят“. Пътят, който всеки от нас извървява, защото всеки човек има своя път, а колко ще бъде дълъг, то никой не знае, защото друг решава това. Какъв ще бъде пътят на човек, то това всеки сам избира. Човек тръгва по него, среща различни хора, едни отминава, при други се спира, с усмивка или пренебрежение отминава, това е нашия път“, сподели с усмивка кубратската поетеса. По време на представянето на новата книга бяха изпълнени песни по нейни стихове. Песента „Как ще те обичам“ изпълни талантливата певица Александра Овчарова. Публиката бе поздравена и от групата за стари градски песни „Лудогорски полъх“ с ръководител-диригент Гинка Денчева. Стиховете от новата й стихосбирка представиха учителките Анка Василева, Марийка Христова от СУ „Христо Ботев“ в Кубрат и Стефка Явашева – специалист към читалищната библиотека в лудогорския град.

Три хумористични басни представи и завеждащият отдел „Просвета и култура“ Здравко Вутов, а изключителните нежни и лирични стихове предизвикаха емоции, усмивки и сълзи. Последваха бурни аплодисменти, топли прегръдки и букети цветя. Поетесата обърна специално внимание на кмета Неби, благодарейки му за оказаната подкрепа и помощ при издаването на поредната си стихосбирка. От своя страна кметът отправи топли думи на признателност към поетесата, заявявайки още, че тя е прекрасен, достоен и истински Човек.

Поздравления бяха отправени още от секретаря на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в Кубрат д-р Надие Карагьозова, от близки и приятели. Представянето на книгата завърши с посветено стихотворение, което поетесата получи от Нюрсет Заим, която тепърва започва да твори в това поприще. Срещата с местната общественост завърши с коктейл.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе