Асоциацията на българските киносалони се срещнаха с министъра на културата относно превантивните мерки за коронавируса у нас

В резултат на отворено писмо на Сдружение „Асоциация на българските киносалони“ в понеделник, вчера беше проведена среща между министъра на културата г-н Боил Банов и Управителния съвет на Асоциацията.

На срещата бе обсъдена създадената ситуация и превантивните мерки, сред които и преустановяването на работата на киносалоните, приети по препоръка от Националния оперативен щаб и оформени в Заповед на Министерството на здравеопазването № РД-01-117/08.03.2020.

Тази безпрецедентна мярка в историята на кинопоказа в България е взета с цел предприемане на предохранителни мерки от най-висока степен, основаващи се на наличието на неблагоприятната комбинация от епидемия на грип тип „Б“ и регистрираните първи случаи на заразени с коронавирус. На срещата с министъра на културата Асоциацията получи уверение, че мерките могат да бъдат смекчени и да бъде възобновена нормалната културна дейност в страната, включително на киносалоните, при отминаване на опасността и при спазването на специални санитарно-хигиенни изисквания, препоръчани от Оперативния щаб. Асоциацията очаква в рамките на днешния ден тези мерки да бъдат ясно оформени и представени, като впоследствие да бъдат приложени.

По недвусмислен начин Асоциацията иска да разсее внушеното, че киносалоните са център на зараза или опасно място за здравето на зрителите. Напротив, киносалоните в България са оборудвани с вентилационни системи, което е предпоставка за намаляване на риска от заболяване, сравнено с други места за масово събиране на хора. Кабинетът на министър Банов се ангажира да съдейства за представянето и съгласуването на поставените въпроси с Министерство на здравеопазването, а именно – в Заповедта на министъра на здравеопазването да бъде въведена изрична формулировка, че киносалоните следва да бъдат затворени, както и че изпълнението на тази заповед следва да се счита за форсмажорно обстоятелство, причинено от създалата се извънредна ситуация и в името на общата отговорност за опазването на живота и здравето на гражданите.

По време на разговора в Министерството на културата беше обсъдено и бъдещото сътрудничество между институцията и Сдружение „Асоциацията на българските киносалони“. Постигна се съгласие, че диалог между двете е необходим с цел по-добрата подготовка и организация и на двете страни при престоящи обсъждания и приемането на бъдещи решения, касаещи дейността на киносалоните в страната.

И двете страни останаха с доброто усещане за ползотворна среща и желание за партньорство.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе