Актуална информация за мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света

Турция – Към настоящия момент в режима на работа на летище Истанбул не са въведени съществени изменения. Регулярните полети до летищата в София и Варна продължават да се изпълняват. Турските авиолинии работят при стриктно изпълнение на разпоредбите на Министерство на здравеопазването. На полетите от летище Истанбул до рискови държави (към настоящия момент като такива се определят Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея) се допускат само граждани на съответните държави, както и такива от трети страни, които притежават разрешение за пребиваване в съответната държава. На полетите до Турция се допускат единствено турски граждани и чужденци, които притежават разрешение за  пребиваване на територията на Турция. В случай на установен рисков пътник (гражданин на рискова държава или такъв, който е пребивавал на нейна територия в последните 14 дни) на летище в чужбина, същият не се допуска до самолета. Към настоящия момент въведените ограничения за движение през сухопътните ГКПП с България не се отнася и не се прилага спрямо полетите от и до България.

Гърция – С решение на правителството се въвежда временна забрана за влизане в Гърция и акостиране в гръцките пристанища на всякакъв вид частни плавателни съдове за морски отдих, независимо от дестинацията, от която пристигат, както и слизането на пътниците им на гръцка територия. Забраната е в сила от  19 март 2020 г. до 19 април 2020 г. Забранява се събирането на обществени места, на открито или на закрито, на групи от хора от 10 или повече души едновременно. Нарушаването на забраната се наказва с глоба от хиляда евро. Строго се препоръчва на гражданите да ограничат излизанията си и движението по улиците до минимум, като останат по домовете си. На всички ГКПП на влизане в Гърция гръцките гранични служители предупреждават пътуващите за задължителната 14 дневна домашна карантина. Към момента се пропускат нормално и пътници и товари. Очаква се гръцките компетентни органи да въведат промени от утре 20 март 20 г., в следствие на ситуацията с разпространението на коронавируса в гр. Банско.

YouTube

Република Северна Македония – Към 19 март 2020 г. е преустановена работата на летище Охрид. ГКПП на Република Северна Македония с България – Делчево – Станке Лисичково и Ново Село – Златарево, пропускат само товарни автомобили, превозващи стоки. ГКПП на Република Северна Македония с Албания – Свети Наум, Стение и Охрид – Поградец не работят. ГКПП на Република Северна Македония с Гърция – Богородица – Евзони, Меджитлия – Ники и Стар Дойран не работят.

Черна гора – Считано от 18 март 2020 г. е въведен нов пакет от мерки за борба с COVID-19. Преустановява се работата на търговски обекти, с изключение на аптеки и хранителни магазини, магазини, продаващи хигиенни продукти и бензиностанции. Държавата гарантира доставките на предпазни средства и дезинфектанти, продавани от дрогерии, и предоставянето им на разположение на обществената здравна система. Препоръчва се на хронично болни пациенти и лица над 65 години да останат по домовете си. Доставка на храна, лекарства и други необходими материали ще бъде осигурена чрез Червения кръст. -Таксиметровите услуги са спрени и всички магазини са затворени, с изключение на тези, които продават храни, напитки, моторни горива, хигиенни продукти, храни за животни и аптеки.

Косово – На чуждестранни граждани, може да бъде отказано влизането на територията на Косово, освен ако имат основателна причина за влизането, т.е.  ако живеят или работят в Косово. Преустановени са всички полети от и към международното летище в Прищина, с изключение на военните и тези, доставящи хуманитарна помощ. Всички ГКПП пропускат товарни транспортни средства, превозващи стоки и храни,  след преглед на водача от медицински специалист. Маршрутите за пътуване от Косово до България са през Република Северна Македония (Прищина-ГКПП „Хани и Елезит“-ГКПП „Гюешево“- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП „Мердаре“-ГКПП „Калотина“- София). Към момента всички ГКПП от посочените маршрути практически не пропускат пътници на излизане от Косово към съседните държави, тъй като чуждестранните граждани не могат да влязат в Република Северна Македония и Сърбия.

Хърватия – На ГКПП на Хърватия със Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Унгария се пропускат всички видове МПС-та за български граждани. Отправя се препоръка за преминаването на тежко-товарни МПС-та, които влизат/излизат в и от Хърватия за разтоварване/товарене на стока да преминават през следните ГКПП на Хърватия с нейните съседни държави:

– Босна и Херцеговина през ГКПП Славонски Шамац, Стара Градишка, Каменско, Винаяни Дони и Нова села.                 
– Черна гора през ГКПП Карасовичи.             
– Сърбия през ГКПП Баяково и Ердут.

Словения – От полунощ на 20 март 2020 г. влизат в сила следните правила: Всички лица, които искат да влязат от Словения в Австрия, ще трябва да притежават медицинско удостоверение на немски или английски език относно тяхното здравословно състояние. To трябва да удостоверява, че направеният им тест за коронавирус е отрицателен. Здравният сертификат трябва да е издаден до четири дни преди влизането в Австрия. На лице, което не може да представи такъв здравен сертификат, ще бъде отказано да влезе в Австрия. От 00:00 часа на 19 март 2020 г. идващите от Италия в Словения пътници могат да пресичат границата само при граничните пунктове –  Vrtojba, Fernetiči и Škofije, които ще  са отворени през цялото време. Четвъртият пункт Krvavi Potok ще работи от 05:00 до 23:00 часа. На българските граждани се препоръчва да преминават при граничния пункт  Vrtojba. Също така е желателно да се снабдят с достатъчно храна и напитки, както и да заредят бензин на последната италианска бензиностанция преди словено-италианската граница.  Преминаването става след дълго чакане.

Австрия – Считано от 19 март Австрия въведе строг контрол на граничните си пунктове с Германия и Словения. Тази мярка се очаква да продължи до 24.00 ч. на 7 април 2020 г. Пътуващи граждани, желаещи да влязат на австрийска територия трябва да представят медицинско свидетелство  – молекулярно-биологичен тест, не по-стар от 4 дни. Изключение се прави само за австрийски граждани и граждани с адрес по местоживеене в Австрия, като всеки един от тях подписва декларация за незабавно самокарантиниране през следващите 14 дни. Транзитно преминаване през австрийска територия (без спиране за отдих) е позволено само в случай, че може да се гарантира и напускането й. Транспортът на стоки и граничните работници биват по изключение допускани през границата, но след извършване на здравна проверка на място.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе