Учители и ученици с аплодисменти за успешно взет изпит по „дигитална правоспособност” по време на криза

Вдъхновено от он-лайн уроци на Венелина Николова-директор на 125 СУ „Проф. Боян Пенев” – София и учител по математика и информатика.

Световната криза, свързана с Сovid 19, постави на изпитания всички – от обикновения пенсионер до работещите във всички сфери на обществения живот. Животът като ли спря, но за кратко и бързо се настрои на нови честоти, диктувани от реалните обстоятелства. Наложителните ограничителни мерки, свързани с пандемията, наложиха бързо пренареждане на ежедневието, което засегна и образователната сфера. За уикенд време обучението трябваше да премине онлайн. Кой и как прие това? Кой изтегли късата клечка? На тези и други въпроси точните и пълни отговори ще дойдат, когато настъпи и краят на кризата. Но един бърз преглед на случващото се показа много ясно едно – учителят, който в последните години се превърна в една от най-противоречивите фигури – критикувана и хулена, обвинявана, че е вечно „недоволен” и мрънкащ”, за кратко време успя да покаже, че е висока летва и без да мрънка прие предизвикателството да бъде преподавателят и в криза – но този път чрез облачните технологии или онлайн платформите. И успя! Защото високият професионализъм и просветителски дух като че ли най-лесно преборват изпитанията, стреса и страха.

YouTube

Прави добро впечатление, че учителят радостно споделя, че часовете са му пълни и общува с почти целия клас, споделяйки моменти от дигиталния урок. Най-щастливи са съвременните деца, които растат и се формират основно във високо технологична среда и за тях, адаптацията е много по-лесна и не крие кой знае какви затруднения. Друг е въпросът дали всеки ученик има наличния ресурс за такова включване, но МОН и подкрепящата идея бързо предоставиха липсващите части от пъзела за пълноценно онлайн обучение. Ще има хаос, ще има леки спънки и трудности, но е едно е ясно – всички участници в онлайн образованието след време ще имат самочувствието, че и с това са се справили успешно. Ще са по подготвени за бъдещето, в което образованието ще бъде изцяло онлайн, ще имат нов набор от умения за прилагане на наученото в практиката, ще са авторите на новите онлайн уроци, ще приемат всяка нова криза и предизвикателство много по-уверени и подготвени.

Сега е време да притихнем и де се учим на смирение. Да не критикуваме без повод и причина. Да подкрепим с разум и сърце, всички които полагат усилия в нелекия период за страната ни – лекари, учители, Националният оперативен щаб, всички, които са на терен и полагат неимоверно усилия за здравето на всички. Време е да се научим да ценим здравето, времето, хората и да пренаредим приоритетите и ценностите си.

RazgradNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе