Как социалните мрежи промениха света?

Социалните мрежи са може би един от най-големите феномени на новото хилядолетие. Почти немислимо е да си представим как би изглеждал животът ни без тяхното присъствие. За една голяма част от хората, да отворят телефоните си, за да наваксат пропуснатото, е първото нещо, което правят сутрин. Със сигурност големите социални мрежи имат своите привърженици, а също и критици. Аргументи и в двете посоки не липсват, но това е разбираемо.  Както всяко нещо на този свят, социалните мрежи също имат своите предимства и недостатъци. Факт е обаче, че те определено промениха света, който познаваме, по много и различни начини. Част от тях обобщаваме в следващите редове.

1. Непосредствен достъп до информация

Една от големите промени, която социалните мрежи донесоха със себе си, това е възможността да получаваме непосредствен достъп до информация. Не е като преди това да сме нямали радио и новини, но днес хората повече от всякога генерират информация и създават собствени новини. Днес бързо научавате  кой се е сгодил, кой къде е пътувал, какво се е случило само преди секунди на другия край на света. Разбира се, трябва да бъдем внимателни какви са източниците на тази информация, тъй като вероятността на сме попаднали на фалшиви новини (fake news) не е малка.

2. Селфитата

Замисляли ли сте се, че преди бума на социалните мрежи, телефоните ни въобще нямаха предна камера. Да, селфитата се появиха и заляха света. Днес вероятно всеки човек, който има телефон с камера, си е направил поне няколко селфита. Според някои това е един тренд, който кара хората много повече да бъдат суетни и да се вглеждат само повърхностно в себе си. Други пък са на мнение, че не бива да обявяваме снимките като нещо непременно лошо, защото хората се забавляват, докато ги правят, а също предават емоция и на останалите, с които ги споделят.

3. Инфлуенсърите  или как обикновените хора станаха звезди

Социалните медии като Facebook, YouTube, Instagram и Twitter дадоха възможност на много хора да споделят своя глас и умения с другите. Много от тях получиха стотици последователи и се издигнаха в ранг на т.нар. инфлуенсъри (хора, които имат социално влияние). Много от тях преустановиха нормалната си работата и превърнаха инфлуенсърството в своя основна професия и източник на доходи. Те са новите звезди и диктуват тенденции в модата, изкуството и други различни сфери на човешкия живот. Някои от тях, разбира се, се борят за каузи и опитват да променят света. Други по-скоро успяват да печелят милиони, докато правят видеа.

4. Дадоха нови възможности на бизнеса

Безспорно, бизнесите също намериха място в социалните мрежи. Днес една голяма част от компаниите в световен мащаб имат свои профили в големите социални платформи, за да общуват със своите клиенти, но също и за да привличат нови такива. За никого не е тайна, че те се възползват от възможности като Facebook и Google реклама, които им позволяват да реализират значително повече продажби, откривайки най-подходящите потребителите, които ще се ангажират с техния бранд. Разбира се, всичко това си има цена, а тенденцията е цената на тези реклами на расте. За сметка на това, потребителите са засипани с рекламни послания нон-стоп и като че ли все по-малко започват да им обръщат внимание.

5. Сближиха хората

Още една промяна, която си струва да споменем е, че социалните мрежи ни позволиха да си станем по-близки и да контактуваме по-често с близките си хора. Също така ни позволиха да открием хора, с които споделяме сходни интереси и иначе никога не бихме срещнали, защото те се намират на другия край на света. Помислете си с колко хора общувате на живо всеки ден. А сега си помислете и за всички връзки с хора, които сте запазили благодарение на социалните мрежи. Каква е равносметката?

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе