С какво да дезинфекцираме телефона си?

© Pixabay.com

Коронавирусът може да се пренесе върху повърхността на смартфона от заразен човек, който киха наблизо или докосва устройството.

Ето защо, за да сте в безопасност, е добре освен педантичното измиване на ръцете да дезинфекцирате и смартфона.

Изчистването на вируса от повърхността на смартфона може да стане не само с етилов и изопропилов алкохол, но и с обикновен водороден прекис и натриев хипохлорит, според експертите на компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Най-безопасното вещество за изчистване на екрана е изопропиловият алкохол с концентрация 70-80%, който се използва под формата на мокри кърпички или спрей.

Ако нямате такъв алкохол под ръка, а дезинфекцията е наложителна, може да обработите повърхността с етанол и водороден прекис, но не бива да злоупотребявате с тях, за да не повредите екрана. Когато е възможно, може да се приложи обработка с ултравиолетови лъчи.

Експертите отбелязват, че вирусът може да попадне върху устройството с най-малките капки, когато болен човек кашля, или от ръцете на потребителя, след като е докоснал други повърхности.

Освен това, когато дезинфекцирате смартфона, е по-добре да използвате памучна кърпичка и да не допускате попадане на дезинфекционни течности в конекторите, високоговорителите и други отвори на устройството.

Наскоро Apple също излезе с препоръки за дезинфекциране на iPhone. На уебсайта си компанията препоръча на потребителите да използват 70% изопропилов алкохол, нанесен върху кърпички Clorox, и да избягват белината.

Според изследвания, дезинфектанти с 0,1% натриев хипохлорит – известен като белина – или 62% до 72% етанол значително ограничават ефективността на коронавирусите върху различните повърхности в рамките на една минута от тяхното използване.

Източник: technews.bg

RazgradNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Присъедини се към нашите Facebook групи

Новини Разград
Новини Завет
Новини Исперих
Новини Кубрат
Новини Лозница
Новини Цар Калоян
Новини за Лудогорец
ЖК "Орел" - гр. Разград
кв. Бели лом - Разград
ЖК "Освобождение" - Разград
Новини - Североизточна България
Пътна обстановка и ПТП-та в област Разград
Върни се горе