Павел Върба: Ситуацията е сложна, трябва да я приемем

Снимка: ludogorets.com

След три седмици без тренировки в разгара на пандемията от COVID-19 Лудогорец пусна интервю с треньора на Лудогорец Павел Върба. Ето как чехът гледа на ситуацията около глобалната криза, състоянието на отбора и перспективите в близко бъдеще.

– Г-н Върба, оценката ви за моментната ситуация? Колко е трудно да бъдеш треньор на отбор в подобно положение?
– За мен ситуацията е много сложна. Но от друга страна всички отбори по света са в еднакво трудно положение към момента. Трябва да го приемем и да се надяваме, че ще отмине в някакъв момент.

YouTube

– С оглед сложната обстановка какъв е вашият план за подготовка на отбора до момента, в който първенството ще бъде подновено?
– Всеки играч има индивидуален план, според който трябва да се подготвя. Проблемът е в това, че към момента никой не знае кога първенството ще бъде подновено. Надяваме се, че ще получим навреме информация кога шампионатът може да се поднови, за да започнем работа с играчите. Трябва да ги подготвим добре за рестарта на първенството и за това, което ще ни предстои след края на първенството.

– Колко време максимално могат играчите да се подготвят индивидуално, за да запазят форма за подновяването на колективните тренировки?
– Както казах, единственият проблем е, че сега не знаем колко дълго ще продължи принудителната пауза. Не е лесно нито на нас, треньорите, нито на играчите. Не можем да прогнозираме кога ще започнем с груповите тренировки. Все пак момчетата знаят какво трябва да правят. Ще следим как футболистите тренират индивидуално. И когато се съберем отново ще натиснем педала, за да се подготвим максимално добре и да сме в оптимална форма за срещите, които трябва да доиграем. Надявам се, че в един момент, когато ситуацията тръгне да се нормализира, УЕФА да излезе с препоръки към федерациите за края на първенствата. И да обяви датите за следващото издание на европейските клубни турнири, което ни касае.

– Как оценявате представянето на Лудогорец, откакто поехте отбора през януари 2020 г.?
– Винаги съм казвал, че съм приятно изненадан и изключително доволен от класата на играчите, с които Лудогорец разполага. Също така и от условията, които клубът предоставя за работа. Радвам се, че домакинските мачове бяха доста зрелищни за публиката. Бяха резултатни. Не разочаровахме феновете. Занапред ще искам отборът да играе по същия начин. Искам да Лудогорец да бъде резултатен и интересен за публиката. Искам да запазим високо ниво във всеки мач, без значение дали е от първенството, турнира за Купата на България или евротурнирите.

– Каква е ситуацията в Чехия по отношение на пандемията от COVID-19?
– Мерките за справяне с пандемията в България и Чехия са почти едни и същи. Има рестрикции, които целят да предпазят хората. Има ограничения в движението. Ситуацията за никой не е приятна. Пандемията причинява щети навсякъде. Виждате какво се случва в Белгия. Там първенството бе прекратено преждевремено. Както в България, в Чехия не е ясно кога мачовете ще се подновят. Много е неприятно за нас като хора и спортисти. Остава само да се надяваме, че всичко ще свърши възможно най-скоро и ще се върнем към нормалния си начин на живот.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе