Супер Луна в нощта срещу 8 април

Снимка: Данче Бозаджиева

В нощта на 7 срещу 8 април ще сме свидетели на явлението Супер Луна. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН).

„Перигеят на Луната ще бъде на 7 април в 21.10 ч. – с 8 часа и 25 минути преди пълнолунието на 8 април в 5.35 ч.“, обясни физикът.

„За суперлуния се обявяват пълнолунията, принципно – и новолунията, случващи се при междуцентрови разстояния Земя – Луна по-малки от 360 000 км. Такива пълнолуния през 2020 г. са мартенското, априлското и майското“, изтъкна още Маркишки.

При суперлуние не е възможно да се отчете разлика във видимия диаметър на Луната с невъоръжено око. Но тогава той е с близо 7% по-голям от тогава, когато Луната е на средно разстояние от Земята. При суперлуние Луната е с яркост около 16% по-висока от средната.

Супер Луната ще донесе късмет на тези, които търсят промяна. Също така е важно през този ден да сте настроени оптимистично – това ще помогне да се изпълнят най-съкровените Ви желания, посочват астролозите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]Върни се горе