Започва Светлата седмица

Днес е вторият ден на Възкресение Христово и началото на Светлата седмица. В православната традиция тя е посветена на светлината, която донася на света възкръсналият Христос. До събота всеки един от дните носи името „светли“.

Седмицата, която започва от днес – втория ден на Великден, неслучайно е наречена „светла“. „Тя е наречена светла, защото всички богослужения през нея са под светлината на Христовото възкресение. Тази светлина, която блика и струи от гроба Господен, се разпръсва по целия свят, пробива тъмнината на греха навсякъде и озарява всяко човешко сърце. Тази цяла седмица е като един ден, през който ние прославяме възкръсналия от мъртвите Господ Исус Христос“, обясни врачанският метрополит Григорий.

YouTube

През всички дни от Светлата седмица храмовете се огласяват от възкръсните празнични песнопения. Позволява се блажна храна в обичайните за годината постни дни – сряда и петък. Светлата седмица е време на радост за християните.

RazgradNews призовава всички съграждани да спазват стриктно предпазните мерки на правителството! Изолацията е най-ефикасното спасение! Стойте вкъщи!

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе