Външните министри от ЕС обсъдиха борбата с COVID-19

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева приветства предложената от Европейската комисия стратегия за излизане от кризата с коронавируса и общоевропейските усилия по репатриране на граждани на ЕС от трети страни, включително и българи.

Екатерина Захариева представи България днес на заседанието на Съвета „Външни работи“, състояло се чрез видеоконферентна връзка. Министрите на външните работи от ЕС обсъдиха борбата с COVID-19, приноса на Съюза в глобалните усилия за справяне с пандемията и подкрепата му за трети страни.

YouTube

„Смятам, че е много важна стратегията за излизане от кризата, предложена от Европейската комисия“, каза Екатерина Захариева. Според нея когато настъпи моментът за отмяна на ограничителните мерки и отваряне на границите в рамките на ЕС, необходимостта за това трябва да бъде потвърдена от научни, експертни данни. В същото време, когато дойде време за излизане от кризата с коронавируса, страните от ЕС трябва постепенно и координирано да започнат да отменят ограничителните мерки, за да бъде избегнат рискът от пренасяне на заразата от една държава в друга.

Акцент в дискусията на външните министри бе и ситуацията в Украйна и по-нататъшното развитие на сътрудничеството със страните от „Източното партньорство“.

Министрите потвърдиха подкрепата на ЕС за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за продължаване на реформите в страната. Изразена бе и пълна подкрепа за усилията на Германия и Франция за постигане на напредък в рамките на Нормандския формат за изпълнение на Минските договорености. ЕС предоставя 190 млн. евро в подкрепа на усилията на Украйна за спешни мерки за преодоляване на кризата с COVID-19, както и 13 млн. евро хуманитарна помощ за засегнатото от конфликта в Източна Украйна население.

Потвърдена бе готовността на ЕС да продължи да развива и задълбочава отношенията с всички страни от „Източното партньорство“, като обхватът и дълбочината на сътрудничеството се определя от приоритетите, амбициите и нуждите на ЕС и източните партньори.

Като част от глобалния отговор на пандемията от COVID-19 ЕС ще предостави пакет от 80 млн. евро за финансиране на спешни мерки от страна на източните партньори и до 883 млн. евро за кратко и средносрочна подкрепа за социално-икономическото възстановяване на региона.

В рамките на съвета министрите обмениха и мнения и по актуалната ситуация в Либия. Бе потвърдена готовността на ЕС за продължаване на хуманитарната помощ в контекста на пандемията от COVID-19, както и за усилията за разрешаване на конфликта в страната.

Министрите обсъдиха и ситуацията в Източното Средиземноморие във връзка със заявените от турските власти сондажни дейности. Държавите-членки на ЕС изразиха пълна солидарност с Кипър.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе